RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Мобілізація до армії: які є види повісток та де їх можуть вручити

В Україні виступили з роз'ясненням громадянам щодо порядку призову до лав Збройних сил та інших силових підрозділів, а також розповіли про порядок вручення повісток.

Про це у Facebook повідомив Житомирський обласний територіальний центр комплектації та соціальної підтримки військовослужбовців.

Відповідно до чинного українського законодавства проводиться загальна мобілізація протягом 90 днів - всього буде проведено 4 хвилі:

  • у першу хвилю потрапляють колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід, відслужили за контрактом або одну з хвиль мобілізації;
  • до другої хвилі, яка проходить зараз, потрапляють військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом;
  • у третю хвилю потрапляють військовозобов'язані громадяни, які закінчили кафедри вузів як офіцери запасу та яких не закликали на службу під час попередніх мобілізаційних кампаній;
  • у четверту хвилю закликають громадський резерв – громадяни, які не мають вікових та фізичних обмежень на призов на військову службу.

Усі мобілізовані, які раніше не проходили службу та не мають військового досвіду, обов'язково відправляються до навчальних центрів ЗСУ, де проходять підготовку.

Ці правила однаково стосуються тих, хто перебуває за постійним місцем проживання та тих, хто залишив свій будинок та перебуває в інших областях України. Переселенці мають стати на облік за місцем фактичного проживання.

Законом не встановлено місце, де можна чи не можна вручити повістку. Фактично її можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці – на вулиці, на блокпостах, на робочому місці. За правилами спочатку мають встановити особу людини, а вже після цього вручають їй повістку.

Тому у воєнний час документи мають бути при собі завжди. І їх потрібно буде пред'являти для перевірки на першу вимогу уповноваженої особи.

Раніше "Апостроф" розповідав, які категорії чоловіків не підпадають під мобілізацію, а також не підлягають призову.