RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Битва за Київ: у чому прорахувалися путінські "стратеги"

Військове керівництво РФ спробувало взяти Київ за радянським сценарієм, але зіткнувшись із мотивованою сучасною армією, озброєною та навченою Заходом, зазнало фіаско. Окупанти не змогли налагодити постачання своїх підрозділів та організувати підтримку атаки з повітря, оскільки їхня авіація була беззахисна перед українськими ПЗРК.

Втрати агресора, який абсолютно не був готовий до вуличних боїв, у живій силі та техніці під час прориву до Гостомелю були колосальними, пише “Апостроф”.

Росіянам не вдалося взяти Чернігів, Суми, Ніжин, Прилуки чи Охтирку з ходу. Залишивши невеликі сили на їхню облогу, окупанти рушили далі – до Києва. Проте їх наступ, який замислювався як стрімкий, виявився дуже утрудненим – насамперед, підривами мостів і гребель по всьому маршруту, а також діями диверсантів, груп місцевих жителів та вогнем артилерії. Незабаром постачання всього угруповання "підвисло" тільки на дорогах уздовж правого берега Дніпра.

У цьому Генеральний штаб розпочав реалізації того, навіщо готували армію останні роки західні інструктори – плану маневреної війни. Маючи можливості для перекидання сил та засобів (а Київ – це великий вузол комунікацій), армія та загони тероборони почали завдавати чутливих ударів росіянам. Тут були як рейдові дії на фланзі в районі Мощуна, так і повноцінні удари силами 14-ї механізованої та 95-ї десантно-штурмової бригад Макарова. І це не рахуючи численних мобільних загонів українських військових, озброєних ПТРК (знаменитими "Джевелінами" і стали не менш знаменитими вже в цій війні "Стугнами" та "Корсарами"), а також бійців тероборони, озброєних легкими реактивними гранатометами, отриманими за рахунок західної допомоги .

Спроби росіян організувати підтримку з повітря вперлися в ефективність поставлених зі США "Стінгерів" і роботу після "Буків", "Ос" і С-300, що залишилися в строю.

Розуміючи безперспективність спроб взяти Київ та інші міста "в лоб", росіяни приступили до бомбардувань їх з повітря та артилерійських ударів по об'єктах критичної інфраструктури та житлової забудови. Зараз поки важко сказати, яких збитків було завдано, але лише у Чернігові кількість загиблих мирних жителів оцінюється у 350 – 400 осіб. Паралельно росіяни спробували прорватися до оточення у Гостомелі. У результаті їм це вдалося, проте втрати в особовому складі та техніці у вуличних боях (йти довелося через міста-супутники Києва, та ж Буча – характерний приклад) виявилися колосальними.

Докладніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Битва за Київ: як кувалася перемога української армії