RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Компенсація за зруйноване житло: в Україні зробили перші кроки щодо оцінки втрат громадян

Влада України уже зробила перші кроки у відновленні житла українцям, пошкодженого російськими окупантами – спеціалісти почали обстежувати зруйновані будівлі та споруди.

Про це повідомила заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська.

Насамперед, спеціалісти визначать рівень пошкодженості будівель, аби зрозуміти, наскільки вони придатні для відновлення. У разі непридатності, житла, ймовірно, будуть ліквідовані. Зазначається, що перша група експертів уже виїхала до Київської області.

"У результаті збройної агресії РФ в Україні було пошкоджено та знищено тисячі житлових будинків, шкіл, лікарень, об’єктів критичної інфраструктури. Відтак для їх обстеження вже сформовано низку груп, до яких входять небайдужі фахівці та експерти, які мають відповідну кваліфікацію. І такі групи продовжують формуватися", – розповіла Козловська.

Так, обстеження будуть проводити виконавці робіт, які пройшли відповідну професійну атестацію та отримали кваліфікаційні сертифікати на право виконання робіт, зокрема:

  • технічне обстеження будівель і споруд;
  • інженерно-будівельне проектування у частині забезпечення механічного опору та стійкості з кваліфікаційним рівнем "провідний" або "I категорія";
  • експертиза проектної документації у частині забезпечення механічного опору та стійкості, з кваліфікаційним рівнем "провідний" або "I категорія";
  • інженер-консультант (будівництво) з кваліфікаційним рівнем "провідний" або "I категорія".

Варто зазначити, що обстеження зруйнованих та пошкоджених будівель і споруд відбувається тільки після процесу розмінування, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт.

Раніше ми писали, як українцям відшкодують збитки за розбомблене житло.