RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

18 березня

Всі новини

Вербна неділя: історія, традиції та звичаї святкування у різних країнах

17 квітня православна Церква зустрічає двонадесяте Господнє свято – Вхід Господній до Єрусалиму, або ж – Вербну неділю. У багатьох цей день асоціюється з гілочками верби. Гілки цього дерева символізують пальмові гілочки, якими юдеї вітали Ісуса, коли він входив до Єрусалиму. Виходячи з того, що в нашій країні пальми не ростуть, їх замінили на вербу, зробивши символом нового життя та пробудженням після довгого сну.

"Апостроф" повідомляє про особливості цього великого свята.

Як у країнах

Вербну неділю відзначають не лише християни, а й католики, причому атрибути свята у різних державах можуть відрізнятися. У Середземноморських країнах атрибутом свята є листя фінікової пальми, на Філіппінах - листя кокосової пальми, в Австралії - товсті пагони волоських горіхів, прикрашені стрічками та цукерками, у Польщі - зібрані в букети сухоцвіти, у Великій Британії - тис. Французи заздалегідь вирощують із кісточок у глиняних горщиках апельсинові деревця, які перед святом прикрашають стрічками та несуть на службу до церкви. В Італії на свято дарують освячені гілочки оливи людям, з якими хочуть помиритися. Тому тут свято називається Оливковою неділею.

історія свята

Згідно з Біблією, коли Ісус Христос в'їхав до міста Єрусалим, щоб своїм стражданням врятувати людство, городяни вітали його, тримаючи в руках оливкові та пальмові гілки. Городяни обсипали шлях рятівника квітами та розкладали біля його ніг одяг. З того часу православні всього світу святкують Вхід Господній до Єрусалиму. Жителі тропічних країн цього дня прикрашають свої будинки гілками пальм та олив. У Росії із-за прохолодного клімату використовують гілочки верби, а саме свято називають Вербною неділею. Верба розквітає раніше за інші дерева, символізує розквіт природи після довгого зимового сну і зародження нового життя.

Традиції, звичаї

Християни заздалегідь зрізають гілки верби і ставлять будинки в посуд з водою. До свята нирки розкриваються і гілках з'являються пухнасті білі суцвіття. У суботу ввечері у храмах розпочинаються святкові богослужіння, які продовжуються і наступного дня. Віруючі стоять до кінця служби з вербними букетиками та запаленими свічками, а священнослужителі окроплюють гілочки святою водою. Потім парафіяни приносять вербу додому, закріплюють її біля ікон та зберігають весь рік. Ці гілочки вважаються сильним оберегом для житла та його мешканців. Гілочки верби не можна зрізати біля цвинтаря, а також на деревах, на яких є дупла та гнізда. На Вербну неділю прийнято поплескувати гілочками верби по спинах домочадців, примовляючи: «Вербохльост, бий до сліз!» і «Не я б'ю, а верба б'є!».

Коли поплескують вербою дітей, примовляють: "Як вербочка росте, так і ти рости!" Вважається, що цей нехитрий обряд захищає душу людини від злих духів, позбавляє пристріту, приваблює здоров'я, добробут і силу. Купання хворих дітей у воді з пухнастими кульками освяченої верби дарує малюкам якнайшвидше одужання та красу.

Нирки верби зберігають чоловічу силу та дарують жінкам родючість, тому народні цілителі на Вербну неділю замовляють їх для своїх пацієнтів. Господині пригощають домочадців пирогами та печивом із вербними бруньками і свято вірять, що така випічка вбереже близьких людей від хвороб. Щоб тварини швидко росли і не хворіли, їм дають спеціальний хліб із запеченими паростками верби. Незаміжні дівчата за допомогою вербних гілочок чарують своїх коханих. Для цього вони пов'язують між собою кілька лозин верби червоною стрічкою або ниткою, загадують нареченого і кладуть вербу за ікони.

Викидати пов'язані гілки не можна, щоб не зламати життя молодій парі. У деяких російських регіонах на Вербну неділю влаштовують святкові ярмарки з народними гуляннями та хлібосольним частуванням. Народні умільці продають на ярмарках свої вироби та херувими – гілочки верби, прикрашені різьбленими фігурками ангелів.

Молитва для освячення верби вдома

Господи Боже наш, що сидить на херувимах, Ти підняв силу Твою І послав Єдинородного Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа, спасти мир хрестом, Похованням та воскресенням Своїм Його, що прийшов до Єрусалиму На вільні страждання, сьогодні люди, Які сидять у темі , зустріли, Взявши, як прапор неділю, гілки дерев І гілки пальми. Сам, Господи, збережи і охорони і нас, Що ці гілки за прикладом тих У цей передсвятковий день несемо в руках. Щоб, як народи та діти вигукували Тобі Осанна! — так і ми в піснях і співах духовних Досягнули життєдайного триденного воскресіння У цьому Самому Христі Ісусі, Господі нашому. З Ним Ти благословенний з Пресвятим і Благим, І Животворячим Твоїм Духом, тепер і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Нагадаємо, у Православній церкві України розповіли про те, як відзначатиметься Великдень у 2022 році чи можливо відсвяткувати це свято окремо від Москви.