RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

10 травня

9 травня

Всі новини

Як оформити новонародженого українця за кордоном: порядок дій

Багато українців з початком російської військової агресії були змушені покинути свою країну і знайти притулок в інших країнах. У деяких наших співвітчизників там народжуються діти.

Про те, як зареєструвати факт народження дитини, перебуваючи за кордоном, повідомили юристи "Безкоштовної правової допомоги".

Реєстрація в консульській установі

Реєстрація народження дитини відбувається за місцем народження або за місцем проживання батьків (одного з них) з урахуванням їхньої письмової заяви. У разі хвороби або смерті батьків або ж з іншої причини неможливості зареєструвати факт народження, це робиться за заявою родичів, уповноваженої медичної заяви, в якій народилася і знаходиться новонароджена дитина.

Якщо дитина народилася під час перебування матері на морському, річковому, повітряному судні, поїзді або іншому транспортному засобі, реєстрація народження провадиться у найближчому консульському закладі України.

Термін подання заяви

Батьки зобов'язані негайно подати заяву, але не пізніше одного місяця з дня народження дитини. При народженні мертвої дитини – не пізніше трьох діб.

Список необхідних документів

Для реєстрації факту народження надаються такі документи:

  • документ медичного закладу народження дитини;
  • паспорти батьків (паспорт одного з батьків);
  • документ, що є підставою внесення відомостей про батьків ( свідоцтво про шлюб, заяву матері, заяву батька про визнання батьківства, спільну заяву матері та батька дитини, якщо батьки не перебувають у шлюбі тощо).

Дії у разі відмови від видачі свідоцтва

У разі відмови особі у проведенні державної реєстрації народження (у зв'язку з відсутністю документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження), особа може звернутися до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Раніше в Держприкордонслужбі України заявили, що для легалізації за межами країни біженцям необхідні закордонні паспорти. Доведеться звертатися до відповідних установ та чекати на оформлення документа.