RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Призупинення трудового договору: як повідомити роботодавця про неможливість працювати

Українцям пояснили, як через вимушену евакуацію на тлі війни не втратити роботу.

Про це повідомляють експерти, посилаючись на норми законодавства.

Йдеться про закон "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" № 2136-ІХ. Його парламент ухвалив для урегулювання відносин між роботодавцями та працівниками.

Як зазначається, даний закон, зокрема, запроваджує нове поняття – зупинення трудового договору. Воно визначається як "тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою, та тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором".

У законі причиною зупинення трудового договору вказана збройна агресія проти України, яка виключає можливість надання роботи.

Згідно з документом, людина має право призупинити трудовий договір від дати 24 лютого і пізніше. Призупинення може тривати до скасування воєнного стану чи будь-якої іншої дати, з якої сторони вважатимуть за потрібне відновити дію договору.

Зупиняти трудовий договір може як працівник, так і роботодавець, повідомивши про це іншу сторону.

Таким чином, працівникові, який був змушений евакуюватися, достатньо зателефонувати на роботу та повідомити про те, що змушений на певний час залишити робоче місце. Однак, краще, якщо працівник напише заяву, а роботодавець видасть відповідний наказ, кажуть експерти.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Заява на стіл: як не втратити роботу під час евакуації