RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Черги на польському кордоні: як виникла проблема із ввезенням авто

Черги на польському кордоні на тлі "нульового розмитнення авто" та поставок гуманітарки виникли в основному через те, що законодавство ЄС не дозволяє створювати окремі смуги для гуманітарних вантажів. Ситуацію погіршило закриття портів, після чого основне навантаження лягло на сухопутні шляхи.

Про це розповів виконувач обов'язків голови Львівської митниці Данило Меньшиков.

Він зазначив, що з польського боку до пунктів пропуску є одна черга і для гуманітарної допомоги, і для звичайних громадян. Ситуацію погіршило рішення української влади на початку вторгнення РФ про "нульове" розмитнення авто.

"Справді, з польського боку одна черга, це рішення польської сторони, і так було завжди. Просто на початку війни в Україну їхала здебільшого лише гуманітарка, а зараз наша економіка пристосовується до нових реалій та з'являється імпорт... Здебільшого черги виникли через громадян України, які купують автомобілі в Європі та користуються спрощеною процедурою розмитнення авто", – зазначив посадовець.

Раніше під час ввезення в Україну авто з іноземною реєстрацією потрібно було сплатити акцизний податок, мито, ПДВ, проте з 5 квітня запрацював закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану". Він передбачає, що з 1 квітня на час воєнного стану в Україні дані платежі тимчасово скасовані для осіб, які ввозять такі транспортні засоби:

  • легковики та кузови до них;
  • напівпричепи/причепи;
  • вантажівки та транспортні засоби для перевезень вантажів та понад 10-ти осіб;
  • мотоцикли.

Таке рішення пояснили необхідністю забезпечення ефективної та безперебійної роботи економіки держави під час війни. Це мало допомогти тим, хто через війну втратив свої транспортні засоби, а також привозити авто на потреби української армії. Охочих скористатися нульовим розмитненням виявилося занадто багато.

Від початку дії закону і до кінця квітня за спрощеною процедурою в країну громадяни ввезли близько 19 тисяч авто, свідчать дані Державної митниці.

"Ще треба розуміти, чому утворилися такі черги, бо логістичні потоки змінилися. У нас закриті порти, тому все ввозиться сухопутними шляхами. Пропускна спроможність на Львівській митниці не змінилася, а обсяг вантажівок, гуманітарної допомоги збільшився в рази. І додатковими навантаженнями стали ті автомобілі, які везуть зараз громадяни України", - додає Данило Меньшиков.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Хаос на польсько-українському кордоні: як припинити величезні черги