RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

День пам'яті та примирення: чому перемогу над нацизмом відзначають 8 травня

У неділю, 8 травня, Європа, Сполучені Штати Америки, а з 2015 року і Україна відзначають День пам'яті жертв Другої світової війни 1939-1945 років. У цей день вшановують пам'ять борців із нацистською Німеччиною та всіх жертв війни. У 2022 році Україна відзначає цей день в умовах кровопролитної російсько-української війни, коли Росія вторглася на нашу територію та намагається тероризувати всю країну ракетними обстрілами, вбиваючи і мирних жителів.

Читайте також: Рашисти зміцнюються під Харковом і намагаються утримати коридор у Криму: онлайн подій війни 8 травня

"Апостроф" розповідає про історію та головні факти цього дня.

На 60-ті роковини закінчення ДСВ Генасамблея ООН ухвалила Резолюцію щодо відзначання протягом 8-9 травня Дні пам'яті всіх жертв Другої світової війни. У Берліні 77 років тому 8 травня о 23:01 за середньоєвропейським часом ратифікували Акт про беззастережну капітуляцію військ Німеччини. Це була остаточна перемога Антигітлерівської коаліції над ЗС Німеччини.

Саме о цей час по всій Європі, у тому числі і в Україні проходить акція "Перша хвилина світу". Багато років Україна відзначала День перемоги над нацистами 9 травня разом із СРСР. 9 травня 1945 року акт про капітуляцію Німеччини доставили генеральному секретарю Йосипу Сталіну. Однак 8 років тому в Україні прийняли закон щодо увічнення перемоги над нацизмом у ДСВ. З 2015 року це стало державним святом, на яке прийнято вшановувати пам'ять про перемогу над нацизмом, ветеранів війни, українського визвольного руху та жертв нацизму.

Тоді міфи часів СРСР почали руйнуватися, українська держава переосмислила події тієї війни через появу нових фактів щодо маніпулювання РФ моральною спадщиною учасників ДСВ. Вже під час ведення повномасштабної війни з російськими окупантами на території України, наш уряд ухвалив постанову за 3 травня 2022 року "Про неприпустимість присвоєння Російською Федерацією перемоги над нацизмом". Там наголошується на необхідності підтвердити внесок народу України у спільну перемогу Антигітлерівської коаліції над німецьким нацизмом.

Український інститут національної пам'яті вирішив, що протягом 8 та 9 травня в Україні повинні нагадувати про недопустимість вирішувати складні міжнародні проблеми збройним, кровопролитним шляхом, а найважливішим підсумком сучасної війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир. Його потрібно безкомпромісно захищати всіма розумними засобами.

Варто додати, що символом Дня пам'яті жертв війни є червоний мак - кривавий слід від пострілу. Його кріплять на одяг до лівого боку біля грудей.

Нагадаємо, 3 травня парламент України ухвалив Постанову про Заяву ВР "З нагоди 77-ї річниці перемоги над нацизмом та про неприпустимість присвоєння Російською Федерацією перемоги над нацизмом". "За" проголосували 290 нардепів.