RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Польща заборонила українцям в'їзд: що відбувається на кордоні

Польща забороняє деяким українським біженцям повторний в'їзд за біометричним паспортом. Вони можуть повторно в'їхати до країни, якщо залишали її не більше ніж на 30 днів.

Про це свідчать повідомлення українців у соцмережах, пише ТСН.

Так, після закінчення зазначеного періоду громадяни України втрачають право на 18-місячний період перебування у Польщі та інші пільги.

Окрім того, можливість виїжджати на період до 30 днів, а потім повертатися назад у Польщу була чинною тільки протягом 90 днів, передбаченого біометрією. Якщо ж виїхати пізніше, то доведеться чекати три місяці чи оформляти візу.

У прикордонній службі Польщі розповіли, що зареєстрований номер PESEL дає право перебувати в Польщі упродовж 18 місяців, проте не замінює візу чи карту проживання, чи біометричні дані.

"Це не дозволяє їздити в інші країни, оскільки біометричні дані вже вичерпані. Якщо хтось вичерпав усі біометричні дані у Польщі протягом 90 днів він має почекати 90 днів за межами Шенгену, щоб знову в'їхати до Польщі на основі біометричних даних у безвізовому режимі або отримати національну візу типу D", - заявили у відомстві.

В Офісі у справах іноземців підтвердили, що законне перебування у Польщі протягом 18 місяців з 24 лютого 2022 року стосується тих громадян, які заявили про намір залишитися в країні. Тоді як виїзд з території Польщі на понад один місяць позбавляє цього права.

У прикордонслужбі додають, що йдеться саме про одну поїздку на термін більше місяця.

Як зазначають юристи, спецустава має працювати, тому якщо в українця не прострочений біометричний паспорт, хоч і використано всі 90 днів безвізового режиму, то його мають пропустити на кордоні.

Як відомо, у Польщі діє спецустава, яка дозволяє громадянам, які приїхали у Польщу після 24 лютого, отримувати матеріальну допомогу, влаштовуватися на роботу, безплатно їздити у громадському транспорті, отримувати лікарські послуги та віддавати дітей до шкіл і садків. Документ передбачає можливість залишатися у Польщі упрдовж 18 місяців з початку війни, тобто до 24 серпня 2023 року.

Як повідомлялося, з 1 червня у низці європейських країн скасують безкоштовний проїзд для українців. Перед цим вони могли безкоштовно пересуватися багатьма країнами.