RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Полон означає порятунок: як окупанти використовували гарматне м'ясо з "Л/ДНР"

На Донбасі насильно призвані в армію "Донецької та Луганської народних республік" неохоче воюють та вважають за краще здатися у полон, аніж виконувати смертельні накази російського командування.

Про це розповідають військові експерти та самі затримані жителі ОРДЛО.

Ті, хто здаються у руки українських військових та силовиків, на допиті нарікають на російське командування, яке не розказує про реальний рівень втрат на фронті, не особливо дбає про забезпечення "мобілізованих". Тоді як на війну забирають всіх без розбору, навіть студентів та інвалідів, звільнених від призову.

"Нам не до політики, ми робітники... Нас призвали практично 100% чоловічого населення. Знаєте, як "ДНР" зараз обзивають? "ЖНР" (ред. - "Жіноча народна республіка"), бо там чоловіків майже не залишилося", - розповів українським спецслужбам один із затриманих жителів ОРДЛО.

За словами полоненого, його разом з іншими солдатами кинули у населеному пункті Стеблянка без зв'язку та без усього необхідного. До всього - не надто було коректне командування, зокрема, командир батальйону постійно перебував у стані алкогольного сп'яніння.

Як стверджують експерти, окупаційна "мобілізація" засвідчила про небажання громадян віддавати свої життя на фронті за сумнівні інтереси бойовиків, а також про тотальний провал "державного будівництва" в ОРДЛО. Усі вісім років тамтешні мешканці, які не хотіли залишати свої рідні оселі, жили лише імітацією лояльності до "республік" та російських кураторів. Однак, відкрита війна РФ проти України змогла розставити все на свої місця.

Так, за словами військового експерта Олега Жданова, "влада" ОРДЛО потроху готувалась до війни. Кілька разів проводила навчання та збори "резервістів", проводила "Перепис населення", зокрема для оцінки самого мобілізаційного потенціалу.

"Військовозобов'язані" були приписані до частин. Підготовка до війни не була для них секретом. Просто, коли почалися реальні бойові дії, вони поховалися по кущах, намагаючись уникнути "мобілізації", – наголосив він.


Більше читайте у матеріалі "Апострофа": "Могилизація" жителів ОРДЛО: як окуповані райони Донбасу залишилися без чоловіків