RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

Добриво з кропиви: рецепти та корисні поради дачникам

Кропива - корисна рослина, за допомогою якої можна підживити плодові дерева та ягідні чагарники. До того ж її можна додавати в страви та чаї, чи навіть використовувати на корм тваринам і птицям.

Про те, як зробити з кропиви добриво для рослин, розповіли у "Долині".

Чим корисна кропива

Кропива містить багато корисних хімічних елементів: калій, кальцій, магній, а також вітаміни групи А, В, Е, органічні кислоти та фітонциди. Перші три елементи необхідні рослинам для повноцінного розвитку, фотосинтезу та формування міцної імунної системи. До того ж вони сприяють прискоренню росту, нарощуванню зеленої маси та утворенню великих соковитих плодів.

Для декоративних квітів, які вирощують в кімнатних умовах і на городі, підживлення з кропиви – це стимул до довгого та рясного цвітіння. Найчастіше з кропиви готують настій та поливають рослини зеленим добривом, додаючи до нього корисні добрива для посилення ефекту.

Для яких рослин підходить добриво з кропиви

Важливо зауважити: кропиву не можна використовувати для підживлення культурних рослин. Також не варто поливати настоєм з кропиви часник, цибуля, редис і бобові культури, оскільки він уповільнює їх зростання та розвиток. Водночас для всього іншого кропива буде на користь.

Як приготувати добриво з кропиви

Рецептів, звісно, безліч, однак є найпопулярніший класичний варіант:

Треба зрізати необхідну кількість молодих рослин (доросла кропива, яка вже утворила насіння, не підходить). Далі заповнити відповідну тару зеленню наполовину, але пам'ятайте, що не можна використовувати металеві відра чи бочки, тому що розчин вступить у реакцію з металом та втратить корисні властивості.

Потім потрібно заповнити ємність теплою водою майже до верху, щільно закрити кришкою та настоювати в темному теплому місці два тижні, помішуючи кожного дня. У холодному або ж навпаки сонячному місці процес бродіння буде повільним.

Коли настій вже потемніє та перестане пінитися, його розбавляють водою в пропорції 1:10 та починають підживлення рослин.

Корисні поради для дачників:

  • Щоб прискорити бродіння, додайте в настій з кропиви дріжджі, розведені в теплій воді.
  • Зменшити неприємний запах допоможе подрібнене коріння валеріани.
  • Якщо є потреба підгодувати рослини по листу, готовий концентрат розбавляють у співвідношенні 1:20 і обприскують культури на дачній ділянці. Однак ефективність буде менша, аніж при кореневих підживленнях.

Як використовувати добрива з кропиви

При використанні добрива з кропиви треба пам'ятати та дотримуватися низки рекомендацій:

  • При позакореневих підживленнях рослини поливають настоєм раз на тиждень, по 1-2 літри, залежно від розмірів культури.
  • Підживлення по листку проводять не частіше 1 разу на місяць, щоб не викликати опіків.
  • Для помідорів потрібно поєднувати натуральні та синтетичні види підживлення.
  • Для огірків корисно застосовувати кропив’яні підгодівлі від моменту висадки рослин у грунт до закінчення збору врожаю, так як це добриво не тільки позитивно впливає на ріст і захищає від шкідників, але й благотворно впливає на смакові якості плодів. Частота добрива 1 раз на 2 тижні.

Як кропива допомагає побороти шкідників

Добрива з кропиви можуть бути корисні, як і профілактика та боротьба з шкідниками і хворобами на початковій стадії. Однак лікувальний розчин готують дещо інакше:

Від фітофторозу томатів беруть 1 кг. свіжої кропив’яної зелені, заливають 5 л. води та доводять до кипіння. Через 15 хвилин ємність з розчином знімають з вогню, остуджують та обробляють рослини. Кількість обробок, що рекомендується: 2-3. Ця профілактика довела свою дієвість.

Від навали попелиці та інших дрібних комах, що харчуються листям та соками рослин, потрібно приготувати розчин за описаною вище схемою з 1 кг. зеленої маси кропиви та 10 л. чистої води. Обприскують уражені рослини після заходу сонця, не частіше ніж 1 раз на тиждень.

Від слимаків ефективно мульчувати грунт на грядках висохлою подрібненою кропивою. Крім позбавлення від набридливих шкідників за рахунок потужного фітонцидного впливу, мульча з кропиви утримуватиме вологу і захищатиме землю від посухи та злив.

Як підживити кімнатні рослини кропивою

Настій з кропиви для кімнатних рослин варто використовувати з ранньої весни до кінця літа. Найкраще на таке добриво реагують фікусв, троянди та фіалки. Треба пам'ятати, що при повторному підживленні рослин у період бутонізації та цвітіння потрібно додатково вносити в грунт калій. Інакше рослина буде швидко рости у висоту, нарощуючи пагони та листя, проте цвісти перестане.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що можна посадити в червні на городі та біля будинку.