RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Навчання українців за кордоном: чи дозволено військовозобов'язаним виїзд із країни

Військовозобов'язані українці, які хочуть навчатися за кордоном, не підлягатимуть призову під час мобілізації.

Про це повідомляють юристи.

Це прописано у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Згідно з нею, під час мобілізації не підлягатимуть здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі). Також у статті не згадується про країну навчання.

Таким чином, необхідно вступити у вищий навчальний заклад, а підстави для вступу та деталі можна дізнатись в обраному ВУЗі.

Для того, щоб підтвердити факт навчання за кордоном потрібно мати документи, що підтверджують зарахування чи навчання за кордоном (денна або дуальна форма здобуття освіти). Не випустять за кордон без наявності:

1) студентського квитка;

2) довідки із навчального закладу;

3) виклику на навчання, документ з підтвердженням права на тимчасове проживання в країні через навчання.

Завірені оригінали потрібно передати в Україну, а після цього переведені на українську з нотаріальним посвідченням перекладу. У разі, якщо документ не матиме апостилю, а буде лише нотаріально посвідчений переклад - військкомат може його не прийняти.

Документи потрібно надати до терцентру комплектації та соцпідтримки (військкомат) за місцем приписки/ перебування.

Після чого військкомат видасть довідку про відтермінування (де буде вказано про дозвіл на виїзд за кордон), поставить штамп про відтермінування у військово-обліковому документі.

"...для перетину кордону необхідно мати відстрочку від призову (її можна оформити у військкоматі за місцем приписки або перебування на підставі документів з ВУЗу, де Ви навчаєтесь), дозвіл (довідку) на перетин кордону від керівника відповідного військкомату за місцем приписки, документи, що підтверджують навчання в іноземному ВУЗі (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі), військово-обліковий документ із відміткою про відстрочку від призову за мобілізацією", - кажуть фахівці.

Як повідомлялося, українці вигадують різні способи "відкосити" від армії, але всі вони тягнуть у себе різну відповідальність.