RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Незважаючи на загальну мобілізацію: деякі українці можуть офіційно уникнути призову до армії

Експерти з Центру громадського здоров'я МОЗ України розповіли, чи можуть призвати під час загальної мобілізації українців, які лікуються з використанням препаратів замісної підтримуючої терапії (ЗПТ).

Про це йдеться на сайті ЦГЗ МОЗ.

Пацієнти ЗПТ – це люди з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із встановленим діагнозом залежності згідно МКХ-10: F11 "Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів".

Відповідно до Розкладу хвороб, станів та фізичних недоліків, що визначають ступінь придатності до військової служби, затвердженого міністром оборони України від 14 серпня 2008 року №402, статті 15, такі люди звільняються як від мобілізації, так і від служби в армії.

Ті громадяни, які мають синдром залежності з різкими, стійкими психічними розладами, є непридатними для військової служби в Україні та виключаються з військового обліку.

Якщо ж у пацієнтів ЗПТ є синдром залежності з помірними чи незначними психічними розладами, то вони теж непридатні для військової служби у мирний час, але обмежено придатні у воєнний час.

При отриманні повістки такому громадянину обов'язково потрібно звернутися до військових комісаріатів для проходження військово-лікарської комісії та отримати її висновок залежно від синдрому залежності.

Фото: phc.org.ua

Нагадаємо, під загальну мобілізацію потрапляють чоловіки призовного віку - від 18 до 60 років, які не мають протипоказань за станом здоров'я до служби. Це визначають члени спеціальної військово-лікарської комісії , огляд у якої зобов'язаний пройти кожен призовник. Що треба знати про проходження медкомісії.

Раніше ми писали, що загальну мобілізацію в Україні продовжили до 23 серпня. Проте є люди, які звільняються від призову, про ці категорії громадян розповів "Апостроф".