RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як захистити черешню від черв'яків: профілактика та способи боротьби

Вишнева муха завдає шкоди всім сортам черешні. Пошкоджений плід стає м'яким, темніє і дозріває раніше на певний час. Через це черешня починає гнити і падати на землю. До того ж мало хто хоче їсти ягоду з "квартирантом".

"Апостроф" розповідає, як упоратися з цією неприємністю.

Боротися з черв'яком черешнею і вишень можна. Для цього застосовують як народні методи, які більш дбайливо допоможуть уникнути появи личинок в плодах, так і продуктами зі спецмагазинів. Обробка хімікатами агресивна, але дієвіша, пара процедур протягом сезону допоможе позбавитися від черв'яка вишневої мухи на пару років.

Щоб позбавитися шкідників у плодах черешні, їх можна замочити в солоній воді на кілька годин. Особливо така процедура бажана перед тим, як готувати з ягід варення або компот.

Як подолати хробаків?

Щоб запобігти появі хробака на кісточкових, необхідно знати такі правила:

  • своєчасно проводити обробку ісектицидами як мінімум двічі на сезон;
  • не забувати про знезараження грунтів під штабами;
  • змінювати препарати для обробки, оскільки хробак може пристосуватися до одного;
  • по можливості висаджувати на віддаленій відстані ранні сорти вишень та черешні від середньо- та пізньостиглих штамбів;
  • вибираючи засіб, слід віддати перевагу універсальним препаратам для будь-яких комах, що літають.

Крім того, потрібно дотримуються терміни обробки черешні від вишневої мухи. Останній раз обприскування робити не менш як за 14 днів до початку збору врожаю.

Як обробляти черешню?

Уберегти черешню від хробака можна різними препаратами, найкраще проконсультуватися з досвідченим садівником або спеціалістом з магазину цієї спрямованості. Вони підкажуть, який із препаратів буде найбільш дієвим, як правильно застосовувати, на яку кількість рідини використовуватиме для повного знищення хробака. З магазинних засобів найчастіше використовують універсальні засоби для літаючих комах: Не слід самостійно зменшувати або збільшувати концентрацію препарату. Фахівці подбали про те, щоб приготовлена за вказаним співвідношенням речовина справила потрібний ефект на хробака і не пошкодила організму людини.

Часто замість хімпрепаратів використовують засоби, перевірені часом.

Для боротьби з хробаком часто застосовують:

• власноруч приготовлену бордоську суміш;

• слабкий розчин мідного купоросу.

Обприскування роблять за вже описаним графіком, останнє має пройти не менш як за 2 тижні до збирання врожаю. Готують розчини для відро води кожен. Для бордоської суміші в ємності розводять по півсклянки мідного купоросу і негашеного вапна. Слабкий розчин мідного купоросу готують із такої ж кількості води та склянки речовини, він буде не менш дієвим від хробака на дереві.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, чого бояться слимаки, які так шкодять садівникам.