RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

23 травня

Всі новини

Як впоратися зі страхом та шоком через вибухи: психолог дала українцям поради

Психологи дали поради українцям, як впоратися із жахами війни, болем та шоком. Негативні емоції не можна тримати у собі, а щоб їх позбутися, необхідно робити спеціальну практику.

Про це повідомляє психолог Світлана Ройз у Facebook.

Фахівець зауважує, що вправа підходить виключно тим, хто перебуває у відносній безпеці.

"...щоб впоратись із болем, жахом і шоком потрібні дії. Лють і ненависть правильна - вона спонукає до дій, а ми часто не можемо знайти, саме в які дії саме в цей момент її направити. Я зараз роблю так... уявляю собі промені Життя, буквально, уявляю світлі промені тих, хто вцілів в тому адіщі вибуху - і подумки направляю до них допомогу. Я сиджу так, щоб відчувати стопи, опору для тіла і звертаюсь до сил, в які я вірю - (Не важливо, як звуть нашого Бога. Я не релігійна, але дуже віруюча) я прошу про допомогу і прошу спрямовувати мою силу. І весь біль, жах, руйнування, все зло - як в айкідо - перенаправляю з тією ж силою до відправників", - зазначила вона.

Після цього подумки потрібно знов відчути своє тіло: можна з'їсти щось, що хрумтить, у чому проявлений смак, або потримати руки під холодною водою, розтерти тіло, струсити напругу - потрусити руками та ногами.

Ще важливо пам'ятати, що у всіх рідних є своя доля, це допоможе не вигоріти емоційно.

"Це не дуже знімає біль. Але допомагає хоч трохи його витримати. А ще - будь ласка, із всіх сил намагайтесь зберегти відчуття - у нас, у наших дітей є своя доля. Своє життя. Ми відчуваємо біль за всіх - бо всі свої. Але ми просто не можемо ідентифікуватись ні з ким. Бо ми всі зараз теж фронт. І кожна наша сила важлива. І нам потрібно витримати. З відчуттям своєї Долі і сили ми допомагаємо іншим", - додала Світлана Ройз.

Раніше "Апостроф" публікував тексти молитов за мир в Україні, здоров'я та безпеку народу та захисників.