RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Як вивести попелицю в саду та на городі: народні та "хімічні" способи

Для того, щоб отримати щедрий урожай овочів і фруктів, потрібно не тільки вміти правильно поливати рослини, але й знати, як боротися зі шкідниками.

Про народні та "хімічні" способи боротьби із попелицею розповідає "Дім і Сад".

Ці комахи зазвичай утворюють великі колонії, що заселяють відростаючі верхівки плодових і декоративних садових культур. Вони харчуються соком рослин, тому, якщо не вжити необхідних заходів, рослина приречена на загибель.

Боротьба з попелицею на садовій ділянці направлена не просто на фізичне знищення шкідника, а й на запобігання поширенню вірусних захворювань, адже комахи переносять віруси на здорові рослини при пошкодженні покривів листя або бутонів.

Якщо своєчасно виконати профілактичні заходи, можна і не стикнутися з цим шкідником. Стримати навалу попелиці на дачну ділянку можна вживши таких заходів:

  • своєчасна санітарна і формуюча обрізка дерев і чагарників в саду - рекомендується своєчасно видаляти з рослин жируючі пагони, прикореневу поросль, зламані та хворі гілки, які можуть стати місцями проживання шкідників.
  • принаджування в сад корисних комах, що знищують тлю. Розселіть в саду сонечок, дзюрчалок, золотоочок - популяція попелиці різко скоротитися в короткі терміни.
  • видалення медяної роси струменем холодної води – прохолодний душ для рослин, заражених попелицею, - це найкраща можливість стримати поширення сажистого грибка.
  • огляд садових рослин на предмет виявлення екскрементів попелиці.

Народні методи боротьби із попелицею

  1. 1 кг трави пижми залити 10 л чистої води, кип'ятити, остудити, процідити. До готового відвару додають мило для кращого прилипання засобу до зелених частин рослин.
  2. Взяти по 200 г тютюну і лушпиння цибулі, покласти в місткість з водою - 10 л, кип'ятити 2 години. До гарячого відвару додають часник (до 200 г), після чого остуджують засіб, проціджують і використовують для обробки саду від попелиці.
  3. Тютюн (100 г) залити окропом (2-3 л), настояти 2 доби, процідити. Розчин довести до 10 л, додавши холодну воду. Використовувати для обприскування рослин, додавши мило.

Хімічні засоби

Якщо народними засобами позбутися шкідника не вдається, використовують хімічні засоби. Зазвичай допомагають позбутися від шкідника Кінмікс, Фітоверм, Фуфанон, Танрек, Ф'юрі. Всі препарати застосовують дозовано з урахуванням рекомендацій виробника.

Раніше ми писали, як виростити огірки на грядці та публікували найбільш розповсюджені помилки при цьому.