RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

День Нацполіції України: історія та топ-5 фактів про патрульних

4 липня в Україні своє професійне свято відзначають правоохоронці.

У День поліції "Апостроф" зібрав головні факти щодо Нацполіції.

Це свято встановлено згідно з указом Президента від 4 квітня 2018 року. Після Революції Гідності у суспільстві виникла нагальна потреба у реформуванні силових структур, у тому числі й у реформуванні правоохоронної системи. Вже восени 2014 року було представлено концепцію реформи Міністерства внутрішніх справ, в якій передбачалося створення Національної поліції. Зрештою 2 липня 2015 року депутати ухвалили Закон «Про Національну поліцію».

4 липня 2015 року нова українська поліція прийняла присягу. Перше місто, в якому вона почала працювати, – Київ. Цього дня на Софійській площі співробітники нової поліції склали присягу на вірність Україні. Другим містом, де запрацювали поліцейські, став Львів, третім – Одеса. Українці масово робили селфі із поліцейськими.

Емблемою Національної поліції є срібна восьмикутна променева зірка, у центрі якої розміщено зображення малого герба України, а прапор – прямокутне полотнище темно-синього кольору, у центрі якого знаходиться емблема.

Нацполіція є центральним органом виконавчої влади.

Основними завданнями поліції є:

  • забезпечення публічної безпеки та порядку;
  • охорона права і свободи людини, і навіть інтереси нашого суспільства та держави;
  • протидія злочинності;
  • надання в межах, визначених законом, послуг особам, які з особистих, економічних чи соціальних причин потребують допомоги.

Нагадаємо, 3 липня, в Україні відзначають День Військово-морських сил, який з 2015 року відзначають що першої неділі липня, а у 2022 році припадає на 3 липня.