RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Як позбутися вогкості у квартирі: корисні поради

Мешканці будинку іноді стикаються із проблемою підвищеної вологості в житлових приміщеннях, яку не так просто усунути, а шкоди від неї дуже багато.

"Апостроф" поділився декількома порадами, які позбавлять від вогкості у приміщенні, усунуть наслідки та допоможуть уберегти будинок від неї.

Профілактика

Щоб вогкість не з'являлася вдома, потрібно частіше провітрювати приміщення, а після приготування їжі включати вентиляцію. Після того, як попрали або помилися потрібно залишити двері відкритими або включити вентиляцію. Ще краще, коли вентиляція автоматично включається у ванній кімнаті та туалеті. Сушити білизну у приміщенні теж краще біля вентиляції або відкритого вікна.

Також для профілактики варто систематично прибирати штори для доступу сонячного світла, щоб було багато природного освітлення. Ще одним додатковим корисним засобом вважаються вологопоглинаючі таблетки або хлористий кальцій у вигляді порошку і суміш солі з активованим вугіллям.

Позбавлення від вогкості

Спочатку потрібно виявити причини утворення вогкості: оглянути все приміщення, проаналізувати свої побутові дії, скористатися гігрометром, який вимірює відсоток вологості повітря у конкретному місці.

У разі виявлення загрози ззовні будинку, потрібно провести роботи з гідроізоляції. Якщо люди проживают ьна першому поверсі, то варто ізолювати підлогу в кімнатах або стелю у підвалі спецматеріалами або сухими будівельними сумішами. Якщо постійно затоплює підвал, тоді усувається вогкість за допомогою керуючої компанії, ОСББ або ЖЕКу.

Якщо підвищена вологість зафіксована у квартирі на останньому поверсі через протікання даху або горища, тоді потрібно гідроізолювати будівельними сумішами стики та щілини. Це допоможуть зробити компанії, які спеціалізуються на цьому.

Крім гідроізоляції рекомендується попіклуватися про утеплення зовнішньої поверхні стін житла. Внутрішню поверхню також можна додатково гідроізолювати гіпсокартоном, рідким склом або іншими матеріалами.

Якщо погано циркулює повітря, то надмірна вологість швидко накопичиться на стінах всередині будинку. Тому потрібно перевірити працездатність вентиляції. Це можна зробити за допомогою аркуша: піднести його до вентиляційної решітки при відкритій кватирці. Якщо аркуш притягується, то все добре.

Вентиляція може погано працювати через засмічення вентиляційного каналу, перекриття каналу під час перепланування або встановлення сучасних склопакетів. Можна вдатися до таких пристосувань: встановити вікна з клапаном-провітрювачем, припливно-витяжний вентилятор, рекуператор або кухонну витяжку, а також рушникосушку. Тоді вогкість не буде скупчуватися.

Якщо мокрі плями і цвіль виявлено на віконних укосах, а стекла пітніють, то потрібно змінити склопакети або переробити укоси з теплоізоляцією підвіконня. Це також може бути пов'язано зі станом ущільнювачів. Якщо стики труб не герметичні, то теж потрібно замінити їх або усунути негерметичність.

Крім того, конденсат на трубі, особливо літом, варто прибирати періодично ганчірко або ізолювати систему водопостачання спецтрубками чи шаром повноцінної ізоляції. Якщо це труба у санвузлі, то необхідно додатково встановити там витяжний вентилятор і рушникосушку.

Усунення наслідків

Треба усувати причини виникнення підвищеної вологості: видалити пошкоджену вогкістю штукатурку, шпалери, підлогове покриття, позбутися зіпсованої дерев'яних меблів. Далі варто обробити стіну спеціальними растворами перед нанесенням будівельної суміші. Одяг та м'яку мебель теж необхідно просушити. Ці методи варто застосоувавти разом, тоді ефект буде більш тривалим.

Раніше ми розповідали, як назавжди позбутися від цвілі і грибка в будинку.