RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

ЗСУ вийшли до передмість Херсона, але битва за "ворота до Криму" буде важкою - Economist

Українські війська знаходяться в межах снайперської досяжності (близько кілометра) від передмість Херсона. Однак звільнити регіон, який є "воротами до Криму", буде дуже складно.

Про це пише The Economist.

Херсон – єдиний обласний центр, який вдалося захопити Росії з 24 лютого. Дуже важливим для РФ є захоплення сусідньої Каховки, на лівому березі Дніпра, де гребля забезпечує воду в окупований Крим. Регіон також дуже важливий з сільськогосподарської точки зору - він виготовляє помідори, кавуни, соняшник та сою.

Україна приділяє пріоритетну увагу поверненню Херсонської області. Офіцер військової розвідки розповів, що передові підрозділи наразі перебувають у межах снайперської досяжності від зовнішніх передмість Херсона. Він додав, що наступний тиждень-два буде "ще цікавішим".

Однак зараз ще рано говорити про повноцінний контрнаступ. Україна, як і раніше, зосереджена на тому, щоб зупинити стійкий поступ Росії на сході. Воїни скаржаться на гостру нестачу боєприпасів та піхоти. Звільнення Херсона можливе лише в тому випадку, якщо на південному театрі бойових дій використовуватиметься більше західних ракетних систем. Наразі там розгорнуто лише кілька гаубиць M777.

За словами українських бійців, росіяни запекло опираються, вони збудували укріплені бункери під землею. Коли українці намагаються витіснити росіян, вони повертаються у більшій кількості.

"Їх десять стає сотнею. Одну сільську базу захищають чотири підрозділи ППО. Завдання України було утруднене місцевими мешканцями, які не втекли від окупації і використовуються російськими військами як живий щит: "Ми не можемо стріляти у наш власний народ", – розповів один із бійців.

Як повідомляв "Апостроф", чиновники США схиляються до того, що російські загарбники не мають стільки сил, щоб утримати контроль над тимчасово окупованою Херсонською областю. Вони відзначають зростання партизанської діяльності на півдні України.