RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Як виростити буряки та моркву солодкими: корисні поради городникам

Часто городники нарікають на те, що коренеплоди практично неможливо їсти через неприємний смак. Недостатньо лише вберегти врожай, потрібно ще й зробити все можливе для того, що морка та буряк були солодкими, як мед.

Про це повідомляє сайт "Порадник".

Досвідчені садівники говорять про те, що під буряки та моркву категорично заборонено вносити органічні добрива! Гній, забезпечуючи культуру підвищеною кількістю азоту, надає коренеплоду не найкращий йодистий присмак. Буряк виросте корявим, брудно-червоний із білими прожилками, а морква буде неприродно рудою.

Крім того, коренеплоди потрібно садити тільки на відкритій сонячній ділянці, якій необхідно відпочивати приблизно в 3-4 роки. Добре, якщо минулими "орендодавцями" на ділянці були горох, рання капуста та картопля, огірки, цибуля. Ці овочі потрібно збирати досить рано, тому городники мають час внести всі необхідні добрива в ґрунт.

Ще один важливий факт – коренеплоди гостро реагують на реакцію ґрунту, їм потрібна виключно нейтральна реакція ґрунтового розчину. Кислотність ґрунту можна нейтралізувати за допомогою вапна.

Не можна також забувати про підживлення. У фазу наростання коренеплоду в період з липня по серпень дуже ефективним є підживлення рослин нітроамофоскою. Для цього потрібно приготувати розчин (30-40 г на 10 літрів води), пролити між рядками рослин (2-3 л/пог. метр), і в кінці - полити чистою водою. У серпні можна підживити рослини за допомогою мікродобрив, що містять бор та марганець.

У звичайному попелі є багато бору, марганцю та інших макро- та мікроелементів, тому можна внести півсклянки попелу на погонний метр, закрити в ґрунт сапкою і полити звичайною водою.

Ще один простий, але ефективний лайфхак. Буряк – великий фанат звичайної кухонної солі. Протягом вегетації овоч підгодовують тричі. Останнє підживлення потрібно зробити сольовим розчином: 10-15 г (1 столова ложка) кухонної солі на 10 літрів води. Після цього буряк набуває надзвичайно солодкого смаку.

А ось моркву рекомендують наприкінці серпня побалувати розчином борної кислоти. У літрі гарячої води розчиніть одну чайну ложку борної кислоти та розбавте в 10 літрів води. Охолодженим розчином слід обприскати рослини моркви.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповів про те, як правильно обробити буряк та моркву того, щоб урожай зберігався максимально довго.