RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Можуть залишити без зарплати: Зеленський підписав закон щодо мобілізованих та звільнення з роботи

Президент Володимир Зеленський узаконив спрощення звільнення працівників у воєнний час і скасування обов’язку роботодавців платити заробітну плату мобілізованим співробітникам.

Йдеться про проєкт закону №7251, свідчить інформація на парламентському сайті.

Даний законопроєкт Верховна Рада ухвалила 1 липня. Під час його розгляду було внесено поправку, що звільняє роботодавця від необхідності платити зарплату військовозобов'язаним, яких було призвано на службу під час мобілізації. Відтак, за мобілізованим співробітником зберігатиметься місце роботи, посада, та не зарплата.

Пояснили тим, що держава у достатній мірі фінансує військових ЗСУ. До всього скасувати необхідність нарахування зарплати мобілізованим просило багато роботодавців, зокрема з будівельної галузі, звідки забрали в армію 20-60% робітників.

Документ вводить додаткову підставу для звільнення працівників – неможливість забезпечувати умови праці, оскільки майно роботодавця було знищене в результаті бойових дій. Також запроваджує особливу процедуру звільнення таких працівників. Роботодавець отримає право на розірвання трудового договору з його ініціативи за відсутності працівника на роботі та відомостей про причини більше чотирьох місяців.

У законі уточнено порядок призупинення дії трудового договору, оформлення відпусток, організації кадрового діловодства, архівного зберігання кадрових документів у роботодавця.

Як раніше повідомлялося, зарплати українських військових на передовій становлять від 3 тисяч гривень на день.