RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Пішов на війну – втратив зарплату: у Раді готують неприємний "сюрприз" для мобілізованих

Верховна Рада України підтримала законопроєкт №7251, який ініціює збереження за мобілізованим працівником тільки місце роботи та посаду, але позбавляє його зарплати. Останній крок до остаточного ухвалення - підпис президента Зеленського.

Про це повідомили в організації Соціальний рух.

Авторкою законопроєкту стала депутатка від "Слуги народу" Галина Третьякова. За документом скасовується передбачена в ст. 119 КЗпП норма, що зобов’язує роботодавців зберігати зарплати за мобілізованими працівниками (поправка № 75 від Г. Третьякової).

Крім того, законопроєкт дозволить роботодавцям звільняти працівників, якщо вони будуть відсутні понад 4 місяці, або в разі спричинення шкоди підприємству через бойові дії.

Також документ зменшує розмір компенсації за затримку остаточного розрахунку. Зараз якщо роботодавець не проводить розрахунок у день звільнення, працівник має право стягнути компенсацію у розмірі середнього заробітку за кожен день затримки аж по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП). Водночас законопроєкт №7251 встановлює максимальний строк, за який можна стягнути компенсацію, на 6 місяців, що звужує право на судовий захист та демотивує роботодавців вчасно виплачувати гроші.

Організація Соціальний рух вважає, що президент повинен накласти вето на цей акт, тому що він "виглядає як знущання над усіма, хто несе тягар війни". На інфографіці, створеній Соцрухом, коротко окреслено головні нововведення, які погіршують умови праці. У зв'язку з цим організація пропонує відкликати авторку законопроєкту Галину Третьякову.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як погіршаться умови праці для працівників малого та середнього бізнесу в Україні через прийняття чергового законопроєкту від Галини Третьякової.