RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Чому жовтіє листя полуниці: головні причини та хитрощі, які врятують рослини

Фахівці назвали п'ять причин, які можуть викликати пожовтіння листя полуниці або хлороз.

Про це пише “Добрий господар”.

Прямі промені сонця

Пряме сонячне проміння обпалює листя, тому протягом дня рослини повинні знаходитися і на сонці, і в тіні. Сховати полуницю від палючого сонця можна, посадивши поруч вищі рослини, наприклад цибулю.

Нестача мінералів

Також хлороз може бути викликаний нестачею мінералів через неправильну сівозміну. Найкраще садити полуницю на місце, де раніше росли боби, зелень, цибуля, часник, редька або морква.

Найчастіше пожовтіння листя викликає нестача магнію, азоту, бору чи заліза. Усунути її допоможуть відповідні підживлення.

Нестача вологи

Полуниця любить часті, але не надмірні поливи. Робити це рекомендується в ранковий час, щоб вона просохла до нічного зниження температури. Зберегти вологу у ґрунті допоможе мульчування соломою, хвоєю чи скошеною травою.

Хвороби

Пожовтіння листя може викликати вірусне захворювання на ксантоз, яке ще називають жовтяницею суниці. Листя починає жовтіти по краях, дрібніє і скручується, а ягоди стають несмачними.

У такому разі рослини неможливо вилікувати. Їх слід видалити та спалити, щоб уникнути подальшого поширення захворювання.

Шкідники

Тля, павутинний кліщ та інші шкідники, крім пожовтіння листя, залишають й інші сліди свого перебування, тому виявити їх нескладно. Позбутися цієї напасті можна за допомогою обприскування "Фітовермом".

Також фахівці не радять садити полуницю поряд із малиною, адже у них спільні шкідники.

Раніше ми розповіли, як правильно розмножувати полуницю вусами.