RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Виїзд дітей з України з батьками та без: що змінилося в умовах війни

Український уряд вніс зміни до правил перетину кордону для дітей. Розширено список осіб, які можуть супроводжувати дитину за кордон без дозволу обох батьків.

"Апостроф" розповідає, як дитині виїхати з країни та які потрібні документи.

Для перетину кордону діти можуть пред'являти закордонний паспорт, ID-карту або свідоцтво про народження (залежно від віку).

У зв'язку з війною в Україні тепер діти можуть перетинати кордон у супроводі одного з батьків без нотаріальної згоди другого. Також дозволено залишати країну разом із вітчимом чи мачухою, дідусем чи бабусею, повнолітнім братом чи сестрою. Споріднені зв'язки потрібно буде підтвердити документально.

У разі, якщо супроводжуюча особа не входить до зазначеного переліку, необхідна письмова згода від одного з батьків, засвідчена в органах опіки та піклування, або нотаріальна згода обох батьків.

Українське законодавство дозволяє самостійний виїзд за кордон дитини віком від 16 років. Проте, варто враховувати й законодавство сторони, що приймає. У деяких країнах, наприклад, у Польщі, дитина віком до 18 років не може приїхати в іншу країну без батьків або законних опікунів.

Групові виїзди дітей без батьків, наприклад, до таборів відпочинку, можливі лише за згодою Нацсоцслужби.

У період воєнного стану на прикордонному контролі необхідно пред'явити такі документи:

  • згоду Нацсоцслужби на виїзд групи дітей;
  • списки групи дітей, які виїжджають за кордон на оздоровлення та відпочинок, та супроводжуючих їх осіб за відповідною формою;
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон дитини або свідоцтва про народження дитини;
  • погодження службою у справах дітей згоди законних представників кожної дитини на її виїзд за кордон на оздоровлення та відпочинок відповідно до переліку категорій дітей, визначених Правилами перетину державного кордону громадянами України;
  • заяву батьків на виїзд дитини за кордон, засвідчену службою у справах дітей (може провадитися без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків).

Нагадаємо, з 1 жовтня в Україні розпочинається процес постановки на військовий облік військовозобов'язаних жінок. При цьому заборони на виїзд українок за кордон вводиться не буде, але є кілька обставин, які можуть спричинити заборону на перетин кордону.