RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Новини

4 липня

Всі новини

Як мобілізуватимуть жінок до армії: юрист пояснив порядок

З 1 жовтня деякі жінки повинні будуть стати на військовий облік. Це стосується тих українок, професії яких мають спорідненість із 14 військово-обліковими спеціальностями та зазначені у відповідному переліку.

Про те, як мобілізуватимуть жінок, адвокат юридичної фірми "Міллер" Андрій Новак розповів “Українській правді”.

У мирний час жінок приймають до армії лише добровільно або за контрактом. Водночас у воєнний час частину з них можуть призвати до лав ЗСУ або залучити до робіт із забезпечення оборони.

Проте слід розуміти, що взяття на військовий облік не є мобілізацією.

З 2014 року жодна українка не була примусово мобілізована і, за словами заступника міністра оборони Ганни Маляр, Україна не потребує примусового призову жінок на військову службу.

Юрист підкреслив, що більшість зазначених професій – тилові та штабні. Таким чином, після мобілізації військовозобов'язану жінку, швидше за все, не відправлять на фронт або у прифронтову зону.

"Медсестер та лікарів могли б відправити на фронтові ділянки для надання медичної допомоги. Все інше – це більше штабні та тилові роботи. Та сама ветеринарна медицина – це більше для собак-піротехніків, які шукають міни та інші вибухонебезпечні предмети", – сказав Новак.

Він вважає малоймовірним, що жінкам масово видаватимуть повістки або перевірятимуть на блокпостах. Адже неможливо перевірити, хто з них має перебувати на військовому обліку.

“Уявимо, що поліція запитує у жінки, чи військовозобов'язана вона. Вона каже, що ні, а поліцейський каже, що треба довести це. І що тоді? Ходити з документами щодо освіти, трудовою книжкою та актуальним переліком спеціалізацій? Тут більше запитань, аніж відповідей", – резюмував адвокат.

Раніше адвокат Андрій Новак розповів, чи мають студентки ставати на військовий облік.