RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

РНБО має накласти санкції на 1xBet, КРАІЛ треба переобирати, а "смотрящего" Баума прибрати - Михайло Макарук, InformNapalm

Рада національної безпеки та оборони України має накласти санкції на російського букмекера 1xBet, який "прорвався" в Україну, отримавши ліцензії за допомогою пов’язаного з росіянами "куратора грального бізнесу" Бориса Баума.

Про це заявив речник волонтерської розслідувальної спільности InformNapalm Михайло Макарук в інтерв’ю Gaming Capital.

Серед результатів боротьби з 1xBet, які задовольнять розслідувачів, Макарук виокремив три.

"Перше – внесення певної компанії і фізичних і юридичних осіб в санкційний список. Це вимога номер один. Вимога номер два – позбавлення її можливості мати ліцензію. Оскільки вони можуть бути під санкціями, але мати ліцензію в Україні. Це якийсь нонсенс. І подальша пролонгація цих санкцій в тому числі на європейський ринок", – зазначив Михайло Макарук.

За його словами, РНБО не "сказала свого слова" в скандалі з видачею ліцензій російській букмекерській конторі на роботу в Україні. За думкою Макарука, це необхідно зробити - загнати юридичні та фізичні особи 1xBet під санкції – аби інший російський бізнес "не ліз" в Україну.

В той же час, виходячи з того, що Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей безперешкодно надала у розпал війни дві ліцензії російському букмекеру на роботу в Україні, Макарук вважає, що склад Комісії має бути переобраний, а Борис Баум, якого Офіс президента призначив негласним куратором грального ринку, має бути усунений від впливу на цей ринок.

"КРАІЛ був зроблений під Баума. Не КРАІЛ там поганий. Те, що треба регулюючий орган переобирати – факт. Але треба позбавити його цих смотрящих, типу Баума. І ввести прозорі правила гри. Немає прозорої схеми сплати податків, вони не зробили досі прозорим цей механізм і це – дно. Якщо 1xBet може звідси 600 млн баксів получать щорічно, ринок колосальний, то має бути нормально прописана законодавча база. В нас гральний бізнес прописаний під одну людину і прізвище цієї людини – Бабаков (депутат Держдуми РФ Олександр Бабаков, що володіє рядом готелів в Україні). Тому що де в нас можуть бути відбуватись казино? Тільки в готелях п’ятизіркових. А хто у нас володіє 80% готелів України – Бабаков. Коли пустили Баума в Україну – казали про це всі", – розповів речник InformNapalm.

30березня Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей видала ліцензію на ведення букмекерської діяльності ТОВ "Твоя беттінгова компанія", яка працює на 1xBet. InformNapalm провело розслідування, в рамках якого виявило, що пролобіював це рішення Борис Баум, радник заступника голови Офісу Президента Кирила Тимошенко, який пов’язаний з депутатом Держдуми РФ Олександром Бабаковим.

В липні всього за тиждень більше 26 тисяч українців підписали петицію до президента з вимогою заборонити діяльність 1xBet в Україні. Наразі петиція знаходиться на розгляді у президента та очікує його реакції.