RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Як правильно саджати полуницю в серпні: поради від досвідченого фермера

З українцями поділилися корисними порадами, які допоможуть отримати гарний врожай полуниці.

Лайфхаки розповідає власник черкаської полуничної плантації з більш як двадцятирічним досвідом роботи Віктор Топчій.

За його словами, вирощування полуниці є серйозною справою, оскільки весь процес починається з комбінованої обробки полів. Віктор Топчій зазначає, що існує три основні лайфхаки, які можуть гарантувати гарний врожай.

Лайфхаки для вирощування полуниці - чорні "простирадла" чи соломка для захисту рослин

За словами власника плантації, існує спеціальна чорна плівка з дірочками для саджанців – агроволокно, яка повністю позбавляє рядки від бур’янів. Більш того, воно пришвидшує дозрівання рослини, а також цвітіння.Топчій не рекомендує українцям застосовувати подібне волокно, хіба в домашніх умовах на невеличких ділянках під пізні сорти.

Ідеальною альтернативою, за його словами, буде встелене міжряддя соломою, що забезпечить такі ж чисті, без бруду від землі, ягоди полуниці. На ділянках, де встелено агроволокно, часто вусики не приживаються і з’являються кореневі хвороби. Плівку складно видаляти на великих площах землі, а взимку з нею полуниця може вимерзати.

Лайфхаки для вирощування полуниці - обираємо час та сорт

Садити полуницю варто на початку серпня і бажано обирати пізні сорти, що починають цвісти вже після заморозків, якщо ваші ділянки постійно під них потрапляють. За словами Топчія, найкращими сортами вважаються "Джолі", середньорання "Соната", "Мармелад", або пізня "Флоренс. Купувати полуницю краще саджанцями в касетах, що гарантує вам отримання врожаю наступного року.

"Перевірити на ринку саджанці неможливо. На вигляд вони мають бути здорові, не пошкоджені, з товстою шийкою, але який саме сорт вам захочуть продати і чи не змішаний він ще з якимось – на жаль, не дізнаєшся. Купувати краще в перевіреного виробника, про якого маєте хороші відгуки", - зазначив фермер та додав, що для домашнього садіння варто використовувати касетні підрощені саджанці.

У серпні рослину садять у ґрунт та використовують крапельний полив з добривами. До осені полуниця підростає, розвивається, взимку гарно вкорінюється – і тоді гарантовано дає плоди влітку.

Лайфхаки для вирощування полуниці - підготовка та планування

Готувати площу під рослину варто не раніше ніж за рік. Сміливо саджають полуницю в період, коли поле парує. Органічні й хімічні добрива вносяться в залежності від аналізу ґрунту - 50-80 тонн перегною на гектар або до 5-8 кг на метр квадратний. Їх, як зазначає власник ферми, можна закладати навіть ще під попередню культуру, а полуниця стовідсотково отримає необіхдні мінерали.

Головне у вирощуванні полуниці – чергування сільськогосподарських культур на полях. На одне й те саме місце рослига може повертатися не раніше ніж через 2-4 роки, і подібних правил, як каже Топчій, варто дотримуватись й у домашніх умовах.

Фермер також не рекомендує саджати полуницю на ділянці, де раніше вирощували картоплю, томати або перець. Ці рослини мають спільні хвороби, які можуть нашкодити майбутньому врожаю. Полуницю відносять до вологолюбних культур, тому варто за нестачі вологи й у залежності від погодних умов проводити їй гарне зрошення. Однак, це не означає, що рослину треба тримати у болоті. Щоб дізнатися точно, чи досить волога земля, Топчій рекомендує користуватися приладами-тензіометрами, які коштують у середньому від 800 до 1100 гривень.

Раніше ми розповідали, як садоводам можна позбутися жуків-короїдів та захистити свій сад.