RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Чи можуть відправити на передову без досвіду та без згоди призовника: пояснення юристів

В Україні триває загальна мобілізація населення, під час якої призвати до військової служби можуть людину без бойового досвіду. Проте таку людину не мають права відправляти на передову без належної підготовки.

Про права та обов'язки мобілізованих розповіли адвокати для 24 каналу.

Згідно зі статтею 29 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" військовозобов'язані та резервісти повинні пройти навчальні, перевірочні та спеціальні збори перед відправкою в зону бойових дій. Цю підготовку, яка триває від 7 до 20 днів, мають забезпечувати командири військових частин.

"Відправити їх (непідготовлених людей, - ред.) на фронт, де ці люди, ймовірно, отримають серйозні ушкодження чи загинуть, стане великою проблемою для офіцерсько-командного складу. Наскільки мені відомо, поки що практика відправки на передову не поширена, перед тим боєць має здобути необхідні навички", – пояснили експерти.

Водночас людину без бойового досвіду дійсно можуть відправити на передову за однієї умови: це добровольці, які виявили бажання бути саме на передовій і підписали відповідний документ.

"Якщо ж таке свавілля відбувається зі сторони військової частини, то рекомендую звертатись до командира з рапортом, в якому просити направити вас на навчання, бо у вас не має достатнього досвіду або відсутня амуніція тощо. Як показав досвід – такі рапорти, при належності їх вручення мають свій результат", - дала пораду адвокатка юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко.

Щодо ситуації, коли призовник не хоче вступати на військову службу, то все просто: особисте бажання не має значення, адже це конституційний обов'язок військовозобов'язаного громадянина України.

"Якщо громадянин України, згідно з чинним національним законодавством, має військовий обов'язок, то нікого не цікавить "хоче/не хоче", "буде/не буде". Це не право і не привілей, це конституційний обов'язок громадянина України, який полягає у захисті Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, за ухилення від якого особа може понести кримінальну відповідальність", – наголосила адвокатка Адвокатського об'єднання Legal Strategy Віолета Монастирська.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як обирають спеціальність у ЗСУ призовникам різних професій.