RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Пенсії військовим: які особливості виплат при повторній мобілізації

Унаслідок повномасштабного російського вторгнення до лав ЗСУ повернулося чимало військовослужбовців із запасу. Через це виникли запитання, чи виплачуватимуть їм військову пенсію під час служби і чи підвищать виплати після звільнення.

Відповіді дали в АрміяInform.

Військові пенсіонери, яких мобілізували на службу під час війни до ЗСУ чи інших військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту, продовжуватимуть отримувати виплати.

Крім того, пенсію виплачуватимуть з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення. Якщо ж новий розмір пенсії буде нижчим за попередній, то виплачуватимуть попередню суму.

"Кадровим військовослужбовцям та військовослужбовцям за контрактом, які мають вислугу 20 років і більше, встановлюється пенсія у розмірі 50% сум грошового забезпечення. Військовослужбовцям, звільненим у відставку за віком або станом здоров’я — 55% відповідних сум грошового забезпечення. За кожний рік вислуги понад 20 років — 3 проценти відповідних сум грошового забезпечення", - нагадали у виданні.

Як відомо, для військових, які брали участь в АТО/операції Об’єднаних Сил або в бойових діях у воєнний час вислуга років зараховується на пільгових умовах — 1 місяць служби за 3. Водночас максимальний розмір пенсії не має перевищувати 70% відповідних сум грошового забезпечення військовослужбовця (це не стосується лише ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС).

В законодавстві України уточнюють такі особливості виплат пенсій військовим:

  • Військові, які мають страховий стаж 25 років і більше, з яких не менше 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба, пенсія за страховий стаж 25 років — 50 процентів і за кожний повний рік стажу понад 25 років — 1 процент відповідних сум грошового забезпечення.
  • Особи, які звільнилися зі служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України: за вислугу 20 років — 50 процентів відповідних сум грошового забезпечення зі збільшенням цього розміру на 3 проценти за кожний повний рік вислуги понад 20 років, але не більше ніж 65 процентів відповідних сум грошового забезпечення.
  • Особи, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1, розмір пенсії становить — 100 процентів грошового забезпечення, до категорії 2 — 95 процентів.

Також варто зауважити, що в 2022 році максимальна пенсія становить 20 930 грн.

Раніше "Апостроф" повідомляв, кому і на скільки підвищать пенсії до кінця 2022 року.