RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Мобілізація жінок в Україні: чи можуть покарати за ухилення від служби

У Міноборони України стверджують, що жінки не вважаються військовозобов'язаними, допоки добровільно не стануть на військовий облік. І вже після такого кроку жінки, як і їхні роботодавці, нестимуть повну відповідальність за ухилення від військової служби.

Про це повідомили в НВ.

Військовозобов'язані жінки, які не з'являться в центр комплектування, отримають штраф у розмірі від 510 до 850 гривень. Якщо жінка отримала попередження від очільника військкомату, але знову спробувала ухилитися від постановки на облік, то вона може отримати ще й кримінальне покарання.

Крім того, роботодавці теж відповідають за військовозобов'язаних жінок і чоловіків, тому мають право наймати тільки тих, у кого є усі військово-облікові документи:

  • військові квитки або тимчасові посвідчення;
  • посвідчення про приписку до призовних дільниць.

Роботодавці повинні звітувати військкоматам про зміни облікових даних призовників і військовозобов'язаних упродовж 7 днів, наприклад, про звільнення з роботи.

Водночас, за словами адвоката Романа Лихачова, поки що немає механізму стягування штрафів ні з підприємств, ні з жінок. Але все ж на них може чекати адміністративна відповідальність після завершення терміну взяття на військовий облік жінок.

Тому для підприємства, яке не потурбувалося, щоб його військовозобов'язані співробітниці стали на військовий облік, імовірно, отримає штраф у межах від 5 500 до 8 500 гривень.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які документи потрібні жінці для постановки на військовий облік.