RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Мінімум часу на підготовку: коли мобілізованих можуть відправити на фронт

Мобілізованих громадян можуть відправити на фронт відразу після проходження спеціальних навчань, які тривають від 7 до 20 днів.

Про це сказано у матеріалі "Громадського".

До Мінстерства оборони після оголошення загальної мобілізації почали частіше звертатися мобілізовані громадяни, які скаржилися, що після кількох днів навчань їх відразу відправляють на фронт.

Проте, чинне законодавство - стаття 29 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" - передбачає, що спочатку люди повинні пройти спеціальні навчання та отримати навички перед тим, як їх відправлятимуть на фронт. Подібні заходи можуть тривати від 7 до 20 днів.

Більш того, Міноборони також зобов'язує командирів військових частин забезпечити "якісну підготовку резервістів та військовозобов'язаних та повноту виконання ними програми підготовки". Якщо мобілізованих громадян навчали менше тижня, їм рекомендують звертатися зі скаргами на гарячі лінії:

  • 0-800-500-410;
  • 0-800-500-442;
  • 044-454-44-99.

Адвокат Дмитро Швець також радить мобілізованим громадянам подавати рапорти, якщо їх направляють непідготовленими на фронт. Подібні звернення, як зазначає правозахисник, найчастіше схвалюють.

"Думаю, військовозобов'язані краще знають свої права, а військові частини, коли розуміють, яких помилок припустилися і чого ці помилки варті, роблять висновки", - продовжив адвокат у спілкуванні з журналістами.

Крім цього, командири військових частин зобов'язані надати своїм підлеглим фінансове, продовольче та медичне забезпечення до відправки на передову. Мобілізованим та військовозобов'язаним рекомендують також подавати рапорти у випадку, щоб вас не відправляли на фронт до того моменту, поки не видадуть спорядження.

Раніше ми розповідали, як в Україні каратимуть жінок, які ухиляються від військового обліку.