RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Фінансова допомога малозабезпеченим під час війни: хто має право на виплати

Юристи пояснили, хто з малозабезпечених українців має право на отримання соціальної допомоги, особливо під час воєнного стану.

Про це йдеться на сторінці "Юрпорадник" у Facebook.

Відповідно до урядової постанови від 24 лютого 2003 № 250 (зі змінами) державна соцдопомогу "із малозабезпеченості" призначають і виплачують сім'ям, які постійно проживають в Україні, однак їхній середньомісячний сукупний дохід з поважних чи незалежних від них причин менший за прожитковий мінімум для родини.

Дохід враховують за останні два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги. Якщо документи подано у проміжку з серпня по жовтень цього року до уваги братимуть доходи сім'ї за січень-червень (І - ІІ квартали).
Провести підрахунки на право соцвиплат можна самостійно, на основі затвердженого урядом механізму.
Водночас, допомогу малозабезпеченим родинам не призначають у певних випадках:

1) якщо хто-небудь із складу сім'ї упродовж 12 місяців перед зверненням за наданням допомоги придбав чи одноразово послугу чи товар на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень;

2) родина має другу квартиру (будинок), окрім житла: розташованого на окупованій територій чи лінії зіткнення; непридатного для проживання (затверджено актом обстеження); одержаного дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, особою з їх числа за рахунок бюджету; у гуртожитках.

При цьому, у випадку наявності другої квартири чи будинку допомогу можуть призначити багатодітним малозабезпеченим родинам за умови, що:

  • загальна площа не більше 13,65 кв. метра на одного члена родини та додатково 35,22 кв. метра на всю сім’ю;

3) сім’я володіє більш ніж одним авто, транспортом, що підлягає держреєстрації, якому не більше 15 років (не враховуються мопеди, причепи, транспортні засоби, отримані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через органи соціального захисту населення; транспорт, придбаний батьками - вихователями дитбудинків сімейного типу);

4) працездатні особи-члени сім'ї, яким більше 18-ти років. Вони не працювали, не проходили військової служби, не займались бізнесом, не здобували освіту за денною або дуальною формою здобуття освіти, не стоять на обліку у центрі зайнятості як безробітні чи такі, що шукають роботу, сумарно понад три місяці протягом періоду, коли враховують доходи.

Однак, допомогу призначать, якщо такі особи доглядали за дітьми до досягнення ними трирічного віку чи особою з інвалідністю другої групи через психічний розлад чи за дитиною з інвалідністю віком до 18 років.

Раніше "Апостроф" розповідав, хто може отримати фінансову допомогу від Франції і як це зробити.