RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Як заощадити на опаленні: українцям дали слушні поради перед настанням морозів

Перед майбутнім, м'яко кажучи, непростим опалювальним сезоном, який стартує 15 жовтня, українцям слід перевірити своє житло на енергоефективність, щоб не "опалювати вулицю", все одно замерзаючи і при цьому виплачуючи астрономічну суму за комуналку.

"Апостроф" дізнався, як можна буде платити менше, проте для цього необхідно докласти певних зусиль.

Утеплення житла

Тепло з приміщення йде через дах, стіни, що не обігріваються, і старі вікна. Тому, щоб зберегти тепло якнайдовше, вікна в будинку потрібно замінити на пластикові, хоча б двокамерні.

Чим більше камер має профіль, тим із ним буде тепліше під час експлуатації. Ціна на них може сягати зараз до 10 тисяч гривень. Також слід звернути увагу і на двері, через які не повинен гуляти вітер. Хороші двері коштують близько 20 тисяч гривень.

Потрібно подумати і про утеплення фасаду будинку. При термоізоляції економія на опаленні може досягати 50% і окупиться вже за кілька опалювальних сезонів. Проте лише одна робота з утеплення вуличної стіни мінеральною ватою чи пінопластом коштує близько 300 грн. за квадратний метр.

Крім того, терморегулятори, що програмуються, допоможуть заощадити на опаленні ще до 20%. Він призначений для включення нагрівального приладу до комфортної температури, а потім відключати його в призначений час, якщо, наприклад, в будинку вдень нікого немає. Найдешевші терморегулятори коштують близько 400 грн.

Лічильник

Допомогти заощадити зможе і індивідуальний лічильник на тепло, який коштуватиме кілька тисяч, але завдяки якому платити за опалення потрібно буде менше на 70%. Однак у старих багатоквартирних будинках його встановити неможливо з низки технологічних причин. Вирішити цю проблему можна за допомогою одразу свого теплового пункту. Тоді мешканці самі зможуть запрограмувати температуру у їхніх квартирах.

Опалювальний котел

Власникам індивідуального опалення слід подумати про встановлення оптимального котла. Через тарифи на "блакитне паливо" газовий котел уже вийшов із розряду економних. Його можна замінити на конденсаційний або встановити паралельно тепловий насос. Електричний котел вигідний, якщо використовувати багатофазні лічильники та пільгові тарифи.

Нагадаємо, раніше ми писали про плюси і мінуси обігріву квартири кондиціонером .