RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Опіка над інвалідом та виїзд з України: юристи відповіли на незвичне запитання

Деякі українці прагнуть виїхати з країни, де оголошено загальну мобілізацію на тлі війни, за кордон будь-яким способом. Одним з таких є оформлення опікунства над інвалідом.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на "Сonsultant.net".

Юристи дали відповідь на запитання: чи можна виїхати за кордон, оформивши опікунство над батьком дівчини інваліда з дитинства (вроджена вада серця, 3 група).

Спеціалісти пояснили, що підставою для відтермінування статтею 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку..." є догляд за особою, яку медико-соціальна експертна комісія чи лікарсько-консультативна комісія медзакладу визнала такою, що потребує постійного догляду, якщо нема інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд.

Для цього потрібно оформити постійний догляд через органи опіки та піклування, рішення суду, якщо особа недієздатна. За наявності свідоцтва про народження, документа, що підтверджує групу інвалідності та встановлення постійного догляду за батьком можна виїхати за межі України.

Інші юрконсультанти зазначають, що опікунство оформити можна, проте виїзд за кордон, як супровід інваліда третьої групи неможливий. Мовляв, перетин держкордону військовозобов’язаними для супроводу осіб з інвалідністю ІІІ групи українським законодавством непередбачений. До всього - висновок медкомісії, що інвалід третьої групи потребує постійного догляду саме "зятем" можуть не видати.

"Для оформлення опіки необхідно звернутися до органу опіки та піклування або до суду. Потрібно зібрати такі документи: документи, що засвідчують вашу особу і особу інваліда; заява до органів опіки і піклувальника; заяву до органів опіки підопічного; довідка про медичну експертизу, якщо людина недієздатна; заява в суд про визнання опіки над недієздатним людиною; акт житлової комісії на житлоплощу піклувальника; довідка про склад сім’ї піклувальника; довідка про стан здоров’я піклувальника; довідка про матеріальне становище піклувальника", - йдеться у відповіді ухилянту.

Нагадаємо, що у МВС дали пояснення студенту, як виїхати з України під час мобілізації.