RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Догляд за виноградом у вересні: що треба зробити, перш ніж зібрати врожай

Восени аграрарії радять провести чотири важливих маніпуляції з виноградом, зокрема полив у засушливі періоди, підживлення добривами без азоту, обприскування за умови враження врожаю сірою гниллю, а також карбування лози.

Про це повідомляє Ukr.Media.

Полив

Щоб виноград не потріскався та раніше достиг, полив за умови розм'якшення плодів припиняють. Але якщо погода спекотна та послушлива, то необхідно поливати, хоч і меншими дозами.

Підживлення

Обов'язково потрібно провести підживлення добривами, особливо підійде для винограду монофосфат калію. Садівники рекомендують використовувати для позакореневої обробки такі дози: 15-30 грам на 10 літрів води. У разі внесення добрива під коріння треба дозу збільшити у два-три рази в дуеті з поливом.

Також варто підживити його по листю "виноградною сумішшю". Для цього необхідно 3 грама борної кислоти розвести у невеликій кількості гарячої води, туди додати 1 грам марганцівки, 20 грамів сульфату калію і 30 грамів суперфосфату і розвести у 10 літрів води. Після цієї процедури потрібно підживити й під коріння: 60 грамів суперфосфату, 30 грамів сірчанокислого калію і розчин мікроелементів за інструкцією.

Захисна обробка

Якщо врожай покриває сіра гниль, то треба на 10 літрів води розвести 2 грама йодистого калію чи 80 грамів харчової соди. У разі появи ознак мілдью, варто розвести на 10 літрів води 5-7 грамів марганцівки, почекати два тижні та повторити процедуру.

Також дуже корисним буде самостійне видалення з грон гнилих виноградинок або тих, що луснули.

Обрізка

У вересні треба карбувати лози - обрізати верхівки, що вже переросли шпалеру. Це робиться дуже швидко, а користі забагато. Тоді виноградні шпалери будуть стояти стіною, а живлення піде на достигання ягід і лоз. Але аграрії не радять карбувати пошкоджені та хворі кущі, або під час посухи, або на ділянках з близьким заляганням ґрунтових вод.

Нагадаємо, досвідчені дачники розповіли про найосінніше добриво, яке варто використовувати, щоб протягом усього року хвалитися своїм урожаєм.