RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Як можуть покарати за ухилення від військового обліку: пояснення юриста

В Україні триває загальна мобілізація населення у зв'язку з повномасштабною російсько-українською війною. Так, військовозобов'язані громадяни повинні стати на військовий облік, аби їх за потреби могли мобілізувати до армії.

Про те, яка передбачена відповідальність за ухилення від військового обліку, розповів юрист Ростислав Кравець для Фактів.

Громадяни, які не стали на військовий облік, будуть притягнуті до відповідальності.

"На сьогодні передбачені штрафи особам за те, що вони не стануть на військовий облік. Проте це не суттєве правопорушення", - пояснив юрист.

Водночас за ухилення від військового обліку передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210 Кодексу України про адмінправопорушення. Ухильникам можуть виписати штрафи.

"Штрафи для військовозобов’язаних передбачені в розмірі від 510 до 850 грн. За повторне порушення протягом року – від 850 до 1 700 грн", - зазначив Кравець.

Також ці штрафи можуть накласти й на керівників підприємств, де працює особа.

Крім того, за ухилення також передбачено кримінальну відповідальність за статтею 337 Кримінального кодексу – від 5 100 до 8 500 грн або виправні роботи до одного року.

Раніше "Апостроф" повідолмяв, що військовий облік для жінок перенесли на рік. Поки що жінкам не обов'язково з'являтися у військкомати.