Українці перед зимою можуть отримати виноградний сік, не використовуючи при цьому соковижималку.
"Апостроф" розповідає лайфхаки, якими українці можуть скористатится під час приготування напою.
Як отримати виноградний сік без соковижималки - спосіб №1
Треба роздавити виноградини, скориставшись або товкучкою, або м’ясорубкою. Якщо таких приладів немає - ягоди перетирають в руках та пропускають через сито чи марлю.
Покрокова інструкція:
- Грона треба вимити, а ягідки відокремити від гілочок.
- Викладаємо грона в марлю і видавлюємо руками в чисту місткість. Якщо якісно вичавити не вдалося - в макуху можна долити води та дати постояти, після чого повторюємо процедуру видавлювання.
- Залишки перетираємо через сито або ставимо під імпровізований прес із каструлі з водою, завдяки чому ягідки віддадуть більше рідини.
В такому випадку ви отримаєте концентрований напій, який можна розбавити водою за пропорціями.
Як отримати виноградний сік без соковижималки - спосіб №2
Цей спосіб з проварюванням ягідок підійде, якщо ви хочете отримати виноградний сік для того, щоб закатати його у банки для тривалого зберігання.
Покрокова інструкція:
- спершу треба вимити та просушити грона, та можна навіть не відокремлювати ягоди від гілок
- заготівлю перекладайте у каструлю і заливайте водою: спочатку додавайте рідини небагато, через що сік вийде концентрованішим. Каструлю краще взяти трохи більше, ніж порція винограду, що вміщується, тому що при закипанні об’єм рідини може збільшитися у кілька разів
- суміш доводимо до кипіння і даємо вирувати на повільному вогні не більше 20 хвилин. Залишаємо каструлю, щоб сік вистиг.
- сито, друшляк або марлю ставимо на чисту тару і відкидаємо туди проварену масу. Даємо їй стекти та додатково віджимаємо руками або ложкою.
- проціджений напій переливаємо назад у каструлю, розбавляємо водою, додаємо цукор та кип’ятимо ще кілька хвилин.
Раніше ми розповідали, як закрити на зиму смачну солянку з капусти з грибами.