RU  UA

Білий шум: на Донеччині прокоментували заяви про "референдум"

Проведення фейкових "референдумів" про приєднання до росії на окупованих територіях України – це інформаційний шум. Внаслідок псевдореферендуму не буде ніяких глобальних змін, утім росія використає його для впливу на внутрішню аудиторію.

Про це в ефірі Апостроф TV заявила речниця Донецької ОВА Тетяна Ігнатченко.

"Взагалі весь цей "референдум", як і ці фейкові "республіки", які називають себе "динири-линири", – це білий шум інформаційний. Якщо так глобально проаналізувати, що зміниться, якщо окупанти також проведуть там той обіцяний референдум? По факту, це нічого не змінить, оскільки ми розуміємо, що цей референдум спрямований більше на їхню внутрішню аудиторію", – пояснила Ігнатченко.

За словами речниці Донецької ОВА, мешканцям окупованих територій та самої росії через референдум хочуть донести певні сигнали.

"До прикладу, людям, які живуть сьогодні на окупованих територіях, вони напевно пояснять, що вони "своїх не кидають" чи готові їх бачити в складі своєї федерації. Натомість, до чого це призведе? Лише до того, що вони фактично легалізують ту ж таки примусову мобілізацію і всі ці речі, повʼязані з війною. Російській аудиторії вони напевно хочуть продемонструвати, що все йде за планом. Але знову ж таки, на хвилиночку, референдум вони ж не зможуть провести загалом в адміністративних кордонах Донецької області, правильно?" - наголосила вона.

Речниця зазначила, що для нас і для міжнародної спільноти цей "референдум" взагалі не має ніяких наслідків і впливів.

"Ми розуміємо, що в росії уже закінчуються аргументи, і вона намагається створювати такі інформаційні приводи, щоб про це постійно говорили. Натомість, це абсолютно фейковий референдум. Навіть якщо вони його проведуть, навіть якщо вони намалюють 120% підтримки, оскільки вони тестують для цього якісь електронні системи, якщо раптом люди не прийдуть, вони намалюють цей результат", - додала Ігнатченко.

Утім в глобальному плані це нічого не змінить, бо цей референдум не буде відображати головного. Він не буде відображати справжніх настроїв людей на окупованих територіях.

"Зараз, спілкуючись з тими людьми, підтримуючи певний звʼязок, ми розуміємо, що і на новоокупованих, і на староокупованих територіях дуже сильно посилюються антивоєнні настрої, дуже сильно посилюється невдоволення росією. Словом, ситуація на окупованій території дуже серйозно загострюється. Звичайно, окупанти намагаються в якийсь спосіб це приховати. В тому числі, створенням такого інформаційного шуму", - резюмувала речниця Донецької ОВА.