RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Євреї сьогодні відзначають Йом-Кіпур: значення свята, традиції та заборони

У 2022 році Свято Судного Дня Йом-Кіпур - одне з найважливіших у релігії іудаїзму - відзначають 4-5 жовтня, тобто на десятий день сьомого місяця Тішрі. Оскільки християнські назви місяців не співпадають із Торою, то щороку Йом-Кіпур святкують у різні дні.

"Апостроф" розповідає про історію, традиції й заборони свята.

Історія свята Йом-Кіпур

У Судний День Яхве (так називають у іудеїв Всевишнього) проводить суд над душами людей і виносить свій вирок, який записує у книгу, скрпілюючи печаткою. Вважається, що історія свята Йом-Кіпур походить від дня, коли Мойсей отримав 10 скрижалей від Бога і спустився з ними до людей, аби розповісти їм про заповіді іудаїзму.

Читайте також: Іудеї святкують Рош га-Шана: 9 цікавих фактів про єврейський новий рік

Судний День - це останній після десятиденного суду, який триває з початку місяця Тішрі впродовж 25 годин, і саме тому його святкують два дні. Йом-Кіпур починають увечері першого дня й завершують через 25 годин звуком Шофара - єврейського ритуального музичного інструменту.

Традиції Судного Дня

Перед початком Йом-Кіпур прийнято ситно повечеряти всією сім'єю - цей процес називається Сеуда Мафсекет.

Іудей повинен провести 25 годин Йом-Кіпура в глибоких роздумах про духовне з молитвою на вустах. Одна з найважливіших молитв - Ізкор, під час неї іудеї згадують померлих рідних, промовляючи їхні імена.

Також цього дня кожен одружений чоловік мусить запалити вдома сімейну свічку, так звану свічку життя нер хай-ім, яка горітиме до кінця свята.

Ще одна традиція: Яхве записує імена людей в Книги Житті і Смерті, тому прийнято бажати одне одному, "аби твоє ім'я записали в книгу Життя й скріпили печаткою".

Наприкінці святкування традиційно читають молитву Немулу - у цей час закриваються ворота небесні до наступного року.

Заборони на свято Йом-Кіпур

Євреї мають дотримуватися суворого посту й забути про фізичні сторони життя, зокрема, заборонено митися, їсти, торкатися шкіряних виробів, користуватися косметикою, вступати в шлюбні відносини.

Цього дня в Ізраїлі не працюють громадський транспорт, аеропорт, теле- й радіостанції, тоді як діти масово катаються на велосипедах і розважаються.

Варто зауважити, що навіть світські євреї публічно не порушують заборон свята, а поведінка іноземців може опинитися під осудом, якщо вони не шануватимуть традицій і заборон.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як в умовах повномасштабної війни хасиди в Умані готувалися до свята Рош га-Шана.