RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Іудеї святкують Рош га-Шана: 9 цікавих фактів про єврейський новий рік

У понеділок, 6 вересня, відзначається Рош ха-Шана або іудейський Новий рік. Є кілька цікавих фактів про це свято.

Про це повідомляє Іsralove.

  1. Ніколи не випадає на неділю, середу або п'ятницю. Сучасний єврейський календар продуманий так, щоб свята не перетиналися з Шаббатом. Тому Йом Кіпур не може випасти на п'ятницю або неділю, а Рош ха-Шана, який відзначають за 10 днів до нього, ніколи не випаде на середу або п'ятницю.
  2. Протягом Рош ха-Шана ізраїльтяни з'їдають близько 6 тисяч тонн гранатів. В середньому ізраїльтяни споживають 3 граната на людину в рік, і два з них - на це свято.

  3. Страви з риби Рош ха-Шана з івриту перекладається як "голова року". Тому у деяких громад на столі можна побачити на єврейський новий рік голову риби. Є єврейські громади, які під час свята традиційно їдять голову риби, ягняти або курки.

  4. Солодощі. Прийнято в цей день їсти яблука в меду і родзинки, тоді рік буде солодким. Рабини також впевнені, що в плодах граната 613 насіння - скільки і заповідей в Торі. Крім гранатів ще подають до святкового столу круглу халу, яка символізує циклічність року, моркву, як символ добрих справ, буряк, тому що виганяє ворогів, а також рибу.

  5. Рош ха-Шана - початок року в іудаїзмі, проте свято відзначають в сьомому місяці єврейського календаря.

  6. Закопують шофар, він же баранячий ріг, щоб земні істоти з'їли зайві тканини. Ріг вважається кошерним тоді, коли в ньому немає хрящів. Для цього його або закопують, або очищають іншими способами.
  7. Дводенний свято. Його відзначають два дні, так як раніше про Молодик, на якому починається новий рік, повідомляв тільки рабинська рада в стародавньому Єрусалимі (потім в Явні), а потім відправляв гінців для інформування населення. Зрозуміло, що новина запізнювалася.

  8. Кілька назв свята. У Торі він називається Йом Ха-зікарон або Йом Труа. Є ще одна назва - Судний день, тому що за легендою саме в це свято Господь судить вчинки людини за останній рік, вирішуючи долю на наступний.
  9. Без гучного святкування. У цей день заборонено працювати, відзначається без гучних святкувань. Навпаки, люди йдуть в синагогу і читають спеціальні молитви.

Нагадаємо, за місяць до Рош га-Шану до Умані прибули 5 тисяч хасидів.