RU  UA

Як пристосувати ППО для боротьби з дронами-"шахідами": командир ЗСУ висунув ідею

У ніч на 5 жовтня російські війська атакували Білу Церкву в Київській області іранськими дронами-камікадзе Shahed-136. При цьому росіяни використовували дані БПЛА раніше, при атаках на Одесу та Кривий Ріг, і найімовірніше продовжуватимуть завдавати ударів по об'єктах критичної інфраструктури.

Про те, як боротися з дронами, в ефірі Апостроф TV розповів командир підрозділу розвідки ЗСУ Юрій Касьянов.

Він зазначив, що іранські дрони є дуже простими у виробництві та не відрізняються якимось технологічним проривом. Проте вночі їх досить складно виявити.

Читайте також: Як збивати іранські дрони: у Повітряних силах розгадали цю загадку.

"Вони дуже дешеві, летять дуже низько. Так, вони сильно шумлять, але в нічному небі їх виявити дуже складно навіть по шуму мотора. Їх майже не бачать РЛС, тому засоби ППО важко їх збивають, адже їх важко засікти і навести на них ракети. Не думаю, що це промацування системи ППО. Це системна робота ворога за нашими позиціями", - заявив Касьянов.

За його словами, система ППО в Україні поки що не готова протидіяти цим дронам.

"У нас система ППО, як і в багатьох інших країнах, заточена під те, щоб протидіяти реактивним винищувачам, великим бомбардувальникам, а таких маленьких дронів вона не пристосована. Нам потрібно повертатися до системи ППО зразка Другої світової війни: потрібні прожектори, зенітні знаряддя, зенітні автомати скорострільні для того, щоб виявляти цілі. Але нам потрібні свої такі ж дрони, щоб атакувати об'єкти в РФ в глибокому тилу противника. Така техніка виробляється в Україні, інша справа, що жодної копійки державних коштів на цю техніку не йде, незважаючи на всі звернення", - зазначив Касьянов.

Раніше ми писали, чому іранські дрони Shahed-136 стали серйозною загрозою для ЗСУ.