RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Головне – не панікувати: як вижити під час ядерного вибуху

Загроза ядерної війни стає все реальнішою і страх удару може заважати жити і перерости у фобію .

Ресурс "НВ" описує алгоритм дій, який стане в нагоді у разі застосування тактичної ядерної зброї російським диктатором Володимиром Путіним.

Ядерний вибух

При ядерному вибуху першим виникне яскравий спалах у небі, який перетвориться на стовп диму, що нагадує гриб. Після цього яскравість вибуху різко зникає, і з'являється характерний подвійний спалах з вогняної кулі та ударної хвилі.

Вона пошкодить усі будівлі у певному радіусі від епіцентру, залежно від потужності та висоти вибуху. Наприклад, 15-кілотонна бомба має радіус вогняної кулі близько 100 метрів і може спричинити повну руйнацію всіх будов до 1,6 км навколо епіцентру.

Через теплове випромінювання можна отримати опіки не тільки шкіри, а й сітківки очей, тому на вибух не можна дивитися. Крім того, існує ризик отримати значні дози випромінювання гамма-променів, рентгенівських променів та нейтронів.

Ударна хвиля поширюється швидше за швидкість звуку, близько 343 метрів за секунду. І якщо людина знаходиться за кілометр від епіцентру вибуху, у нього в запасі менше трьох секунд, щоб знайти укриття. Якщо людина пережила перші секунди ядерного вибуху, то вона була не в епіцентрі. І щоб вижити, за наступні кілька секунд потрібно зробити деякі речі.

Виживання

"Тривожна валізка" має бути готова заздалегідь, оскільки часу на її збори не буде, а діяти потрібно миттєво. У комплект повинні входити герметично упаковані продукти, що не швидко псуються, вода, радіо, ліхтарик, батарейки, засоби першої медичної допомоги, документи.

Людині потрібно захистити себе від теплового та ядерного випромінювання. Для цього слід надіти респіратор, протипилову тканинну маску та пройти у захисну споруду. Також важливо якнайшвидше видалити радіоактивні частинки з тіла, знезараження знизить вплив шкідливих радіоактивних матеріалів.

Читайте: Що робити у разі ядерного удару: покрокова інструкція

Якщо захисна споруда або укриття знаходиться далеко і немає засобів захисту органів дихання, необхідно залишатися вдома. Слід включити всі можливі засоби масової інформації та стежити за повідомленнями та розпорядженнями місцевих органів влади.

Захист від радіоактивних опадів

Після вибуху підніметься хмара токсичних радіоактивних частинок і, залежно від вітру, забруднюватиме все на своєму шляху. Це триватиме протягом кількох годин або, можливо, навіть днів.

Для пересування на відкритому повітрі слід використовувати будь-які засоби індивідуального захисту, особливо маску P2 або навіть протипилову маску.

Якщо людина перебуває у стійкому приміщенні, такому як підвал, у ньому можна сховатися на кілька днів. Якщо ж будинок зруйнований, необхідно перебратися до найближчої непошкодженої будівлі.

Якщо вода забруднена, рекомендується пити бутильовану воду. Однак водопровідну воду можна використовувати для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, що потрапляє в поверхневі або ґрунтові води, буде розведений водою до дуже низького рівня, і його можна буде безпечно використовувати для миття шкіри, волосся та одягу.

Якщо немає можливості вмитися в душі, слід вимити з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини тіла.

За відсутності води потрібно скористатися вологими серветками, протерти руки та обличчя, повіки, вії, вуха, після чого потрібно одягнути чистий одяг.

Читайте також: Загине понад 500 млн людей: відеосимуляція ядерної війни між НАТО та Росією

Слід бути дуже обережним при знятті одягу, щоб запобігти розсипанню радіоактивного пилу. Одяг потрібно помістити в поліетиленовий пакет або герметичний контейнер та залишити його в місці, подалі від інших людей. Якщо ж у людини немає запасного чистого одягу, потрібно зняти верхній шар, витрусити його, прикриваючи очі, ніс і рот, і знову надіти.

Препарати

Йодид калію - це сіль, яка продається в аптеках у вигляді таблеток і забезпечує захист щитовидної залози від внутрішнього поглинання радіоактивного йоду, який може вивільнитися у разі ядерного вибуху.

"Якщо його приймати вчасно та у певному дозуванні, йодид калію блокує поглинання радіоактивного йоду щитовидною залозою. Це знижує ризик розвитку раку щитовидної залози та інших її захворювань", - зазначають у МОЗ.

Йодид калію слід приймати лише тоді, коли така вказівка отримана від органів влади або ДСНС, оскільки його вживання "для профілактики" є неприпустимим.

Нагадаємо, що через загрози застосування ядерної зброї стає популярним створений у 2012 році симулятор ядерного вибуху NukeMap. У цьому додатку можна вибрати місце можливого ядерного вибуху і дізнатися про наслідки від нього для певної точки на карті.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом "Апострофа", має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.