RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Загроза ядерного удару: 8 порад психолога, як упоратися з тривогою та страхом

Через посилення Росією ядерної риторики чимало українців відчувають страх і паніку перед загрозою застосування ядерної зброї проти України. У зв'язку з цим психологи розробили дієві поради, як впоратися з тривогою і підготуватися до будь-якого розвитку подій.

Про це психологи розповіли для Life.Liga.

За їхніми словами, відчувати страх і тривогу через можливе використання ядерної зброї в повномасштабній війні - це природна й нормальна реакція, до якої ще додаються почуття невизначеності й безпорадності.

Читайте також: Головне – не панікувати: як вижити під час ядерного вибуху

Що робити з раптовою тривогою

Дихальні техніки

"Займіть зручне положення в місці, де ніхто вас не турбуватиме. Закрийте очі та намагайтеся зосередитись на диханні. Корисною буде техніка за прямокутником: вдих на три рахунки й видих – на шість. Ви навіть можете уявляти перед собою цю фігуру. Пам’ятайте: дихання – це перше, що вам під силу контролювати в безконтрольній ситуації", – порадила психологиня Анастасія Ратушна.

Техніка стабілізації за сенсорними відчуттями

"Давайте собі завдання. Наприклад, знайдіть очима п'ять предметів синього кольору. Доторкніться до чотирьох речей, які мають різну текстуру. Назвіть три звуки, які чуєте прямо зараз. Якщо поруч парфум або кава, понюхайте їх. Або спробуйте уявити запах, який вас заспокоює. З’їжте щось яскраве на смак, наприклад цукерку. Це допоможе перемкнути увагу", - додала психологиня Юлія Ворман.

Зміна виду діяльності

Увімкніть веселий фільм, зробіть руханку або намалюйте щось. Треба робити будь-що, що може принести задоволення, але не варто придушувати в собі емоції. Їх можна записати на папері, зобразити на малюнках тощо.

Як справитися з постійною тривожністю

Якщо у вас тривога виникає хоч і час від часу, але доволі часто, то потрібно виконати наступні поради:

Приберіть тригер тривоги, яким зазвичай є інформація (новини, обговорення, відео). Споживайте інформацію з кількох надійних джерел, а все інше можна видалити зі свого інфопростору.

Сформуйте й дотримуйтеся корисних звичок: збалансоване харчування, фізична активність, здоровий сон, відмова від алкоголю тощо.

Відслідковуйте свої емоції, наприклад, ви побачити новину про ядерну небезпеку й одразу захотіли бігти в магазин, аби скупити все, що там є. Яка емоція переважає? Можливо, ви вже зібрали тривожну валізку, тому бігти за чимось у магазин чи аптеку - імпульсивна думка.

Відшукайте те, на що можете впливати: "Ви не можете вплинути на рішення Росії та ймовірність застосування ядерної зброї. Проте можете зараз потурбуватися про себе та родину. Приготувати теплий чай або вечерю, обійняти дитину, вигуляти собаку тощо", – зазначила Ратушна.

Підготуйтеся до можливої небезпеки, адже це стане важливим фактором для внутрішнього спокою: "Але важливо не втрачати зв’язок з реальністю та відчуття міри. Не потрібно запасатися водою та їжею на десять років вперед. Це має бути раціонально продумана схема дій та потрібних речей", – сказала психологиня.

Рекомендації МОЗ на випадок ядерної небезпеки

Аби підготуватися до можливого ядерного удару країни-терориста РФ по Україні, вдома варто мати такі речі:

  • Скотч, плівку, щільну тканину тощо, якщо ви будете залишатися в будинку, а не в укритті. Радіоактивний пил осідає на всіх можливих поверхнях, тому необхідно ущільнити вікна та двері;
  • Засоби гігієни (мило та шампунь), щоб змити з себе радіоактивний пил і бруд;
  • Пластикові герметичні пакети, змінний одяг та взуття. Спочатку варто змити пил, а потім переодяглись у чистий одяг, тоді як брудний зібрати в пластикові пакети;
  • Їжу та воду, які повинні зберігатися в герметичному пакуванні;
  • Ліки;
  • Засоби зв’язку.

Раніше "Апостроф" опублікував покрокову інструкцію, що робити в разі ядерного удару.