RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Справа не добровільна, а обов'язкова: поради щодо обрізання яблуні восени

Кожен дачник знає, що восени варто обрізати яблуні, але не всі вміють це робити правильно. Є декілька нюансів, як правильно проводити омолоджувальну, санітарну й формувальну обрізки залежно від віку дерева.

"Апостроф" зібрав поради для дачників, як краще провести обрізку старих і молодих дерев.

Осіння обрізка для старих яблунь

Варто розуміти, що провести омолоджувальне обрізання старої яблуні за один сезон не вийде, оскільки дерево може не впоратися з таким стресом і загине. Цей процес треба розтягти на 2-3 сезони.

Читайте також: Місячний календар на жовтень 2022: найкращі та найгірші дні для робіт у саду та на городі

Крім того, таке обрізання необхідно проводити у кінці листопада, коли закінчиться руху соку, але до настання заморозків.

Якщо ж на старій яблуні спостерігаються ділянки з гниллю чи паразитами, то їй не допоможе ні санітарна, ні омолоджувальна обрізка. Тут варіант лише один - спиляти хворе дерево.

Осіння обрізка для молодих яблунь

У перший рік після посадки саджанці треба вкоротити до 80-100 см, залишаючи гілки, що відходять під прямим кутом (або близько того) від стовбура. Їх укорочують, залишаючи 3-5 бруньок від стовбура.

Дворічні саджанці обрізають так, аби залишити 3-5 сильних і правильно сформованих гілок. За необхідності їх укорочують, залишаючи найдовші нижні гілки (до 30-40 см). Центральний пагін варто вкоротити до такого рівня, щоб він був на 20 см вище за верхні гілки.

Щодо 3-5-річних яблунь, то в основному треба проводити санітарну обрізку без необхідності формувальної.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як зберігати яблука, щоб вони долежали до зими.