RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Покров Пресвятої Богородиці 2022: історія свята та головні традиції

14 жовтня православні християни відзначатимуть велике церковне та народне свято - Покрову Пресвятої Богородиці. Цей день має свою особливу історію та традиції.

"Апостроф" публікує все, що треба знати про це свято.

Читайте також: Покровська поминальна субота: головні традиції цього дня

Покров Пресвятої Богородиці вважається великим християнським та народним святом. З 1999 року у день свята Покрови в Україні розпочали відзначати і День українського козацтва. Саме на Покров у 1942 році було утворено Українську повстанську армію, тому дата святкується як день УПА. З 2014 року також почали відзначати у цю дату День захисників та захисниць України.

За легендою, цього дня військо стародавніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу Царгород (Константинополь), намагалося захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулися до Богородиці із проханням про порятунок. І Богородиця постала перед людьми, покривши своїм покровом (омофором). Після цього вороги не змогли їх побачити.

Інша легенда свідчить, що натхненням для свята стало бачення юродивого Андрія під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця прийняла мешканців міста у храмі під свій захист, покров. Війська противника відступили і місто було врятовано.

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода хороша, то й у цей день буде сніг. До цього дня завершувався період сватання та приготування до весіль, яке розпочиналося після Першої Пречистої 28 серпня. На початок жовтня закінчують всі важливі сільські роботи на землі.

Раніше ми публікували церковний календар на жовтень 2022 року для віруючих.