RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Створюють "монстра": у чому головні проблеми реформи системи соцстраху в Україні

Влада, ліквідовуючи Фонд соціального страхування, не має чіткого проєкту системи соціальних гарантій, яку вона планує створити. У цьому - головна проблема реформи.

Таку думку у коментарі "Апострофу" висловив колишній міністр соціальної політики Павло Розенко.

Він зазначив, що у чинної влади відсутній чіткий проєкт майбутньої системи соціальних гарантій, а фахове середовище повністю відсторонене від обговорення реформ.

"Ніхто не радиться і не пояснює ідеологію законопроєктів. При цьому до кваліфікації людей, які сьогодні формують соціальну політику, є величезні питання", - вважає ексміністр.

Також для експертів та суспільства видається дивною та незрозумілою логіка, за якою проводиться нинішнє об’єднання Фонду соцстраху та Пенсійного фонду.

У підсумку - Пенсійний фонд зроблять єдиною громіздою організацією, яка виконувати не тільки соціальні функції, а й в майбутньому - медичне страхування.

"Надмірне поєднання в рамках однієї установи величезної кількості різнорідних функцій перетворить Пенсійний фонд на величезний, погано керований і, скоріше за все, нежиттєздатний державний монстр. В результаті існуюча система надання державних послуг буде зруйнована. В той же час нова система з великою ймовірністю не зможе ефективно виконувати покладені на неї функції", - переконаний Павло Розенко.

Експерти вважають, що йдеться про ліквідацію системи соціального страхування як такої. Її почали створювати в нульових, взявши за основу системи більшості європейських країн, однак довести справу до кінця не встигли.

"Нинішня система загальнообов’язкового соціального страхування створювалася на початку 2000-х років за допомогою європейських експертів, - говорить Андрій Павловський. - За основу було взято системи більшості європейських країн, зокрема Німеччини, Франції та інших. Планувалося запровадження чотирьох видів страхування - пенсійного, соціального, від безробіття та медичного. Проте довести справу до кінця не встигли. Медичне страхування так і не було до кінця запроваджене, натомість соціальне страхування зараз практично ліквідується", - кажуть вони.

Більше читайте в матеріалі: Замість Соцстраху - соцжах: чому Пенсіонний фонд може "лягти"