RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні хочуть запровадити нові штрафи за порушення режиму воєнного часу

У Верховній Раді зареєстрований проект закону авторства народного депутата Сергія Кузьміних, яким пропонують встановити адміністративну відповідальність за порушення комендантської години та режиму світломаскування.

Про це йдеться у проекті Закону №8096 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порушення окремих вимог або невиконання заходів правового режиму воєнного стану.

"Оскільки режим комендантської години та світломаскування ніколи не запроваджувався на території України, у діючому законодавстві не передбачена відповідальність за порушення зазначених заборон та обмежень", - прокоментував ініціативу нардеп.

Читайте також: Роздача повісток у нічних клубах Києва: у чому користь

У документі пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні порушення статтею 210-2, де встановити адміністративну відповідальність за порушення комендантської години у вигляді накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 340-680 грн) або ж громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Порушення ж спеціального режиму світломаскування під час дії воєнного стану у пропонують карати, окрім попередження, накладенням штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти нмдг ( тобто 510-850 грн) або громадськими роботами на строк від тридцяти до сорока годин і на посадових осіб - від п'ятдесяти до ста нмдг (тобто 850-1700 грн) або виправними роботами на строк до шести місяців.

Повторні порушення, вчиненні особою, яку протягом року вже було піддано адміністративному стягненню загрожують накладенням штрафу на громадян від п'ятдесяти до ста нмдг ( тобто 850-1700 грн) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин та на посадових осіб - від ста до двохсот нмдг (тобто 1700-3400 грн) або виправні роботи на строк від шести місяців до одного року.

Складати протоколи про адміністративні правопорушення доручать Нацполіції. Поліції також надаються повноваження здійснювати затримання громадян на строк від трьох годин до трьох діб у випадку порушення ними комендантської години.

Своєю чергою, Кримінальний кодекс можуть доповнити новою статтею 113-1, якою встановлять кримінальну відповідальність за умисне порушення спеціального режиму світломаскування під час дії воєнного стану, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків. За це може "світити" позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої. Вчинення тих самих дій, особою, яка є представником влади або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, відповідальність може настати у вигляді позбавлення волі на строк п'ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

На час дії правового режиму воєнного стану, відрахування в дохід держави із заробітку осіб, притягнених до адміністративного стягнення у вигляді виправних робіт, мають спрямовуватися виключно на потреби Збройних Сил України.

Наразі законопроект опрацьовується у Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Нагадаємо, що у Міністерстві внутрішніх справ України пропонують не тільки запровадити штрафи для порушників комендантської години, а й брати їх "на олівець", щоб у разі потреби ними зацікавилися центри комплектування ЗСУ.