RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Хто в Україні має право на безоплатну правову допомогу: озвучено механізм

Право на отримання безкоштовної правової допомоги мають усі жителі України.

Про це нагадала заступник міністра юстиції Валерія Коломієць.

Попросити правову консультацію українці можуть за допомогою системи безкоштовної правової по телефону, з мобільного додатку, чат-ботом або в бюро або місцевому центрі.

Читайте також: Міжнародна допомога для ВПО: як її отримати

Коломієць також уточнила, що захищати права в суді з безкоштовними адвокатами можуть найменш захищені верстви населення. Це українці, чий місячний дохід не перевищує 5000 грн, діти (діти-сироти, діти, які опинилися у складних життєвих обставинах, діти, позбавлені батьківського піклування), а також люди, які постраждали від домашнього насильства.

"Під час повномасштабного військового вторгнення ми розширили ці повноваження та включили до групи людей, які мають право на безоплатну правову допомогу в суді, які потерпіли від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканності, тортур або жорстокого поводження під час військових дій. Подивившись на деоккуповані зрозуміли, що цим людям, щоб почуватися впевненіше та захищено, необхідна допомога адвокатів, які розуміють специфіку роботи з людьми, які отримали такі травми", - розповіла заступник міністра.

У нашій країні система безоплатної правової допомоги працює протягом десяти років. Кількість звернень – до мільйона щороку. Чиновник заявила про те, що з початку повномасштабної війни з Російською Федерацією правові потреби жителів нашої країни змінилися.

Найчастіше зверталися із запитами щодо виїзду в інші країни та соцпитаннями.

"Хоча останніми роками тенденція незмінна — дуже багато звернень від внутрішньо переміщених осіб. Люди, які опинилися в цьому статусі, часто взагалі не розуміють, що їм робити, які повноваження органів місцевої та державної влади. І друга найбільша категорія звернень — це військовослужбовці, ветерани війни, члени сім'ї загиблих бійців", - поділилася представниця Мін'юсту.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, які пільги належать учасникам війни.