RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

За електроенергію можна платити вдвічі менше: українцям нагадали про "лайфхак"

Для побутових споживачів України, які використовують менше 250 кВт на місяць, встановлено тариф у розмірі 1,44 грн, а при використанні понад 250 кВт він зростає до 1,68 грн. Проте суми в "платіжках" можна суттєво скоротити за рахунок встановлення двозонних лічильників - тоді за електроенергію, спожиту вночі, можна платити вдвічі менше (0,72 грн. при споживанні до 250 кВт*год. на місяць).

Про це нагадала директор "Закарпаттяенергозбуту" (група Tolk) Наталія Німець, пише "Обозреватель".

"Ми рекомендуємо побутовим споживачем по можливості встановити багатофункціональний прилад обліку – двозонний лічильник. У такому разі з 7 ранку та до 23 вечора доведеться платити за звичайним тарифом, а з 23 до 7 ранку – вдвічі менше (0,72 грн за кожний кВт *годину при споживанні до 250 кВт*годину на місяць)", - зазначила вона.

За словами Наталії Німець, ночами можна використовувати енергоємні прилади: пральні, сушильні, посудомийні машини, бойлери, системи електроопалення, кондиціювання тощо. Все це сучасне електрообладнання в переважній більшості "розумне", тобто дозволяє програмувати споживання та час роботи.

Читайте також: Як правильно економити електрику та зберегти тепло в будинку: українцям дали поради

За статистикою, встановивши двозонний лічильник можна зменшити суму платежу за електричну енергію від 10 до 25%.

"Якщо кожен замислиться над енергозберігаючими заходами, то економія для всієї країни буде гігантською! Ми ж зараз з вами робимо чудеса, збираючи кошти на байратари чи супутники, чому б так само не здійснити диво, заощадивши для держави велику кількість енергоресурсів?" - закликала фахівець.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні тарифи на електроенергію для населення залишаться на нинішньому рівні до кінця опалювального сезону – до 31 березня 2023 року.