RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Працюють без електрики: які бувають види ламп і скільки коштують

На випадок, коли виключають світло, треба підготувати альтернативні джерела світла, які не живяться електроенергією, а також запастися батарейками. Зокрема, підійдуть освітлювальні пристрої на батарейках, світлодіодні лампи на акумуляторах або сонячних батареях, лампи-ліхтарі з автономним живленням та олійні або гасові лампи.

"Апостроф" розповідає, яку лампу краще обрати для освітлення оселі без електроенергії.

Читайте також: Якщо світла немає кілька днів: що має бути у будинку українця на випадок тривалих відключень

Освітлювальні пристрої, що працюють на батарейках

Настільна лампа на батарейках може освітити всю кімнату. Краще обирати такі моделі, які працюють від батарейок типу АА та ААА, тому що вони найпоширеніші та найдешевші. Таку лампу можна купити від 200 до 1 700 гривень.

Олійна та гасова лампа

Олійна лампа працює за рахунок згорання олії або лою (топлений жир рогатої худоби), а гасова - внаслідок згоряння гасу (керосин). Саме гасову лампу винайшли у 1853 році у Бориславі місцеві аптекарі Ян Зег та Ігнатій Лукасевич.

Їх можна купити, а виготовити самостійно. Так, для виготовлення олійної лампи треба у баночку чи тарілку залити олію та опустити туди ґніт, а другий його кінець, закріплений над олією, підпалити. Тоді олія, піднімаючись по ґноту, буде горіти. Від відкритого полумʼя захистить спеціальний плафон зверху.

Як зробити гасову лампу:

  • За допомогою гострого ножа розкрити мідний диск на підставі звичайної лампочки та плоскогубцями видалити центральну частину.
  • Викруткою і плоскогубцями видалити чорний скляний конус, в якому була закріплена центральна частина лампочки. Цілком не треба доставати, а просто розламати на більш дрібні шматки і дістати по частинах. Тоді повинна вийти біла порожниста колба.
  • Білий наліт з внутрішньої частини лампочки видаляє сіль, потрібно насипати лише одну столову ложку всередину та закрити центральний отвір великим перстом. Потім потрясти лампочку в різні напрямки. Колба стане прозорою.
  • Зі старої алюмінієвої банки зробити невеликий алюмінієвий диск, який буде кріпленням для ґнота. Пробити викруткою в центрі алюмінієвого диска отвір, щоб пропустити сквозь нього ґніт.
  • Ножицями відрізати від шкарпетки вузьку смужку тканини, вона буде ґнотом. Просунути фільтр в приготований алюмінієвий диск і опустити довгий кінець ґнота в лампочку. Залишилось лише наповнити гасову лампу гасом і трошки почекати поки ґніт просочиться їм.

Світлодіодні лампи

Поки світлодіодна лампа вкручена в звичайний цоколь, захований в її корпусі акумулятор накопичує заряд. Коли вимикається світло, вона починає працювати від акумулятора, чого вистачає від трьох до шести годин, в залежності від моделі та ємності акумулятора. Вона може використовуватися як ліхтарик, якщо її викрутити з цоколя і взяти з собою.

Робота лампи на сонячній батареї теж залежить від акумулятора, що накопичує сонячну енергію вдень, а потім віддає її вночі як електрострум. Струм від сонячної батареї може зарядити телефони та інші гаджети. Для отримання автономного джерела світла на сонячній батареї знадобляться LED-лампа та вбудований в неї акумулятор разом з USB-роз’ємом, а також USB-кабель та сонячна батарея з кріпленням.

Ціна лампи на сонячній батареї - від 100 до 700 грн, а LED-лампочки із вбудованим акумулятором - 200 до 500 грн.

Лампи-ліхтарі

Більшість ламп-ліхтариків працюють від акумуляторів та батарейок типу АА чи ААА. Ціна - від 450 до 1 500 грн, в залежності від потужності, ємності акумулятора та принципу роботи ліхтаря.

Нагадаємо, у Київській ОВА українцям дали поради, як правильно економити електрику та зберегти тепло в будинку.